Alle kippen verzamelen

Jufelsie Jufelsie
25 mrt 2026

Het is vroeg in de ochtend. Op het erf kakelen alle witte hennen door elkaar. Ze hebben net ontdekt dat Marcel, de witte haan weg is. Is het een wezel of een vos, die hem heeft gepakt? Een eindje verderop zijn de zwarte kippen aan het tellen. Gelukkig… zij zijn compleet. Bij de bruine kippen is iedereen van de leg. Gertrude, een hennetje is nergens te bekennen. Alle kippen komen in een spoedvergadering bij elkaar om te bespreken hoe het nu verder moet. Dit gaat niet zo makkelijk omdat iedereen wel iets wil zeggen. Gaat het lukken om tot actie te komen?
Alle kippen verzamelen! is een grappig verhaal van Laurent Cardon over een groep kippen, die samen een beslissing moeten nemen over hoe ze in actie komen om de twee vermiste kippen te zoeken.
Het verhaal refereert naar een groep mensen. In een groep neemt een persoon vaak de leiding, wordt er veel door elkaar gezegd en duurt het daardoor langer voordat een beslissing wordt genomen.
Voor kinderen wordt het verhaal goed opgebouwd. Naast de tekst spelen de illustraties een belangrijke rol. Zij laten duidelijk zien wat er gebeurt… welke kip(pen) het hoogste woord hebben en welke kippen alles goed vinden.
Na heel veel geharrewar komen ze tot een beslissing en dan blijkt het eind heel verrassend te zijn. Een eind, die een lach bij ieder kind op het gezicht tovert.
Met Alle kippen verzamelen! wordt het voor de kinderen duidelijk dat er een grote diversiteit is en dat een gemeenschap een goede leider nodig heeft.
Naast het verhaal heeft Laurent de illustraties gezorgd. Hij weet duidelijk het accent van een leider weer te geven in een prent. Grappig vinden we de verschillende opstellingen en dit inspireert ons. Stilletjes denken we aan een andere mogelijkheid.
Alle kippen verzamelen! is een verhaal wat aansluit bij ‘burgerschap’. Een tip!

Meer recensies van Jufelsie