Ideaal tussendoortje

JulieVSEV 16 september 2022
In “Negen levens in het kattencafé” volgen we Maddie bij de opening van haar eigen kattencafé. Al vanaf dag één gaat het fout, wanneer haar vrijwilliger Adele in de clinch gaat met een van de eilandbewoonsters. Als deze laatste niet veel later dood teruggevonden wordt op het strand, zijn alle blikken gericht op het kattencafé! Hoewel dit het tweede boek is in de reeks “Kattencafé”, houdt het goed stand als losstaand verhaal. Er zijn subtiele verwijzingen naar het eerste boek, maar die zijn niet echt nodig om de relaties tussen de personages te begrijpen.

Cate Conte zorgt voor een origineel moordverhaal dat erg vlot leest. Na de vaststelling van de moord duurt het even voor er vooruitgang komt in de zaak (en in het verhaal), maar van zodra er nieuwe verdachten en aanwijzingen komen, gaat het als een pijl vooruit. Ik had het boek graag gelezen in een gezellig kattencafé – misschien zelfs met mijn eigen JJ op schoot – maar het boek was al uit nog voor ik een voet in een café kon zetten! De ontknoping kwam dan ook als een verrassing en ik had de moordenaar niet meteen geraden. Ook al komen alle losse eindjes mooi samen, er konden toch wat diepgaandere aanwijzingen en hints doorheen het verhaal toegevoegd worden. Maddie heeft echter nog veel andere katten te geselen naast de moordzaak …

Als kattenliefhebster was ik erg benieuwd naar het verhaal. Ik hoopte dat het dezelfde sfeer zou hebben als “Reisverslag van een kat” (Hiro Arikawa), met een prominente rol voor de katten. “Negen levens in het kattencafé” is een leuk, luchtig boek met interessante personages (zoals Luipaardman) en een vleugje romantiek. Een ideaal tussendoortje waar ik echter nog meer van genoten zou hebben als de kat JJ als volwaardige sidekick mee de moord kon oplossen.