Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Leuke doordenkertjes

Ka8leen 29 november 2023
Een band opbouwen met een koe? Door elke dag langs te lopen? Of toch vaak? Leer je ze kennen? Zetten ze je aan tot meer? Zie je ze echt? Yep, het waren deze dieren die de auteur inspireerden tot 99 haiku´s (of haikoes zoals de auteur ze noemt) over deze dieren. 

Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. De haiku drukt, in de klassieke vorm, een ogenblikervaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door zen. In dit geval dus geïnspireerd door een koe.

Al gaat het niet alleen om de dieren zelf, maar moet je iets verder langs de regels heen kijken. Soms kwam de glimlach snel, soms zat er wat vertraging op. Want ze waren subliem, de doordenkertjes. De verwijzingen van iets uit de leefwereld van de koe naar iets uit je eigen bestaan. Die je een glimlach of een iets grotere grijns bezorgen. Maar soms ook een frons als ze een gevoelig kantje raken. De grappige ondertoon primeert absoluut. Het voorwoord, de haiku´s, het nawoord en zelfs het dankwoord zullen je doen grinniken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ka8leen