Prachtige historische roman!
Ingetogen, realtische roman over 70 jaar verandering over drie generaties Chinese personen heen. Meilin, zoon Renshu, kleindochter Lilly. Over vluchten in oorlogstijd, als moeder, als kind. Over hoe oorlog nooit nog je vertrouwen hersteld, en al helemaal niet als je in China woonde dat eerst belegerd werd door Japan en later van binnenuit het land overal dreiging heerst. Over hoe oorlog met een onzichtbare vijand nog meer sporen nalaat. Over hoe trauma's blijven schuren.. Over veerkracht ook en nooit vergeten. Over moederliefde, over eenzaamheid van oorlog, over afscheid nemen, over vechten voor waar je in gelooft, over overleven .. . Maar dit boek bevat ook hoop. Hoop op helende momenten, ook als het soms te laat lijkt. Dit boek leerde me over China, Japan en Taiwan. Over emigreren omwille van oorlog of economie. Over er (niet echt) bij horen als allochtoon in een ander land. Over andere huidskleur ook al ben je in het land zelf geboren. Een waardevolle historische roman. Prachtig geschreven verhaal. Een aanrader!