Het vertrouwen in de Kerk

Karen Karen
16 mrt 2022

Het boek 'De grote stilte' volgt het leven van Odran in Ierland. Zijn moeder is ervan overtuigd dat hij een roeping heeft. Op jonge leeftijd gaat hij dan ook het klooster in om een opleiding tot priester te volgen. Hoewel Odran niet goed weet wat hij van zijn moeders overtuiging moet denken, ontdekt hij al snel dat dit pad bij hem past. Niet voor iedere jongen van de opleiding blijkt dit het geval.

In het boek staat het vertrouwen in de katholieke kerk centraal. In 1979 stond Odran nog als priester in hoog aanzien. Vergelijkbaar met de aandacht die een hedendaagse beroemdheid krijgt. Soms gaat de aandacht zo ver, dat Odran liever contact vermijdt. In 2008 is het aantal gelovigen gedaald, maar ook het vertrouwen in de kerk is gedaald door de vele onthullingen over misbruik van jonge jongens. Odran vermijdt in die tijd opnieuw contact uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen, zoals 'pedofiel'. Hij mag alleen nog met kinderen praten in het bijzijn van een andere volwassene, zonder uitzondering.

Hoe kan het zo ver komen dat kinderen misbruikt worden? Waarom heeft het zo lang geduurd dat dergelijke onthullingen aan het licht kwamen? Dit boekt geeft je een idee. Ik vond het een prettig geschreven boek over een niet-alledaags onderwerp. Als niet-gelovige heb ik dankzij dit boek een inkijkje gekregen in het leven van een (toekomstig) priester in verschillende omstandigheden.

Meer recensies van Karen