Weer zo'n prachtige roman!

Recensie De Cubaanse dochter / De verloren dochters 2 - Soraya Lane

Iets over de auteur:
Soraya Lane droomde er haar hele leven van om te schrijven. Nu is ze fulltime auteur, en woont met haar man en twee zoontjes op een kleine boerderij in Nieuw Zeeland, waar ze vanaf haar bureau uitkijkt over een weiland waar hun paarden staan te grazen.

Het verhaal:
Londen, heden.
Claudia wil alles uit het leven halen. Het overlijden van Claudia’s vriendin, Lisa, heeft een belangrijke rol gespeeld in haar beslissing om ontslag te nemen en om met haar relatie te breken.
Wanneer haar moeder vraagt mee te helpen haar grootmoeders geschiedenis uit te zoeken, wordt ze nieuwsgierig. Het enige spoor is het familiewapen van de familie Diaz, ooit een van de rijkste families van Cuba.
Ze heeft een flat helemaal opgeknapt om deze weer te verkopen en daarna kan ze pas weer aan een nieuw project beginnen. Ze is dus even vrij om te doen wat ze wilt en neemt een grote beslissing. Ze pakt haar telefoon en boekt de eerste vlucht naar Havana. En dat is al overmorgen.

Claudia kijkt haar ogen uit wanneer ze aangekomen is in Cuba. Ze gaat naar Cuba omdat ze denkt dat haar oma Cubaanse was en wil meer te weten komen over haar afkomst. Ze ontmoet daar de zeer knappe Mateo en hij gaat Claudia helpen met haar zoektocht en hij laat haar Cuba zien.

Havana, 1950. Esmeralda, de oudste dochter van Julio Diaz, gaat haar vader, eigenaar van de grootste suikerplantage van Cuba, vergezellen naar Londen voor een zakelijke afspraak. Deze afspraak is met de Britse Christopher. Ze wordt verliefd op Christopher maar weet dat haar vader deze liefde nooit zal goedkeuren…

De Cubaanse dochter is het tweede deel in de achtdelige serie De verloren dochters, met meeslepende liefdesgeschiedenissen over de hele wereld. Het begint met zeven jonge vrouwen die bijeen worden geroepen in een advocatenkantoor in Londen, waar ze ontdekken dat alles wat ze dachten te weten over hun verleden niet klopt, en dat achter hun grootmoeders' schijnbaar gewone levens, ongelofelijke verhalen van liefde en moed verborgen liggen.

Mijn ervaring:
De Italiaanse dochter, deel één van De verloren dochters serie, heb ik een aantal maanden geleden al gelezen, en ik was enorm nieuwsgierig naar De Cubaanse dochter, deel twee van deze serie.

Het verhaal wisselt af tussen het verleden van Havana, Cuba, 1950 en het heden. Tijdens het lezen werd ik steeds nieuwsgieriger naar het aangrijpende verhaal over Esmeralda en Claudia.

Op een gegeven moment viel één van de kwartjes in het verhaal, waar ik kippenvel van kreeg tot aan mijn kruin, en de tranen liepen over mijn wangen. Die tranen heb ik meerdere malen laten gaan.

Omdat ik zo in het verhaal zat merkte ik dat ik met mijn hand voor mijn mond aan het lezen was. Jeetje, wat is Lane haar schrijfstijl krachtig en beeldend. Ze heeft dit verdrietige, hartverscheurende, romantische en emotionele verhaal over geluk, liefde, verlies en rouw erg goed neergezet. Jammer dat er nog geen luisterboek van dit verhaal was, anders had ik dan mijn oortjes in gedaan tijdens mijn andere werkzaamheden om maar verder te kunnen in het verhaal.

Naast de hoofdpersonages heeft Soraya Lane de familieleden en het personeel van Esmeralda en de familieleden en vrienden van Claudia erg goed neergezet. Je voelt bij meerdere personages de warmte, vrolijkheid, liefde en het bijna ondraaglijke verdriet dat ze met zich meedragen.
Van beide verhaallijnen heb ik genoten en naast Lily en Estee van De Italiaanse dochter, heb ik ook Esmeralda en Claudia in mijn hart gesloten.

Mijn waardering:
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dank aan Oceaan Boeken voor het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Karin van der Lee