Recensie: De Perfecte Dochter – Hanneke Meier

Karine De Gendt 05 augustus 2025
In De Perfecte Dochter neemt Hanneke Meier ons mee in een wereld van familiebanden, verborgen trauma’s en de druk van perfecte verwachtingen. Het verhaal volgt Noa en haar familie tijdens een intense zoektocht naar waarheid en erkenning.

Hoewel het thema me intrigeerde, bleef ik als lezer enigszins op afstand. Ik had moeite om me emotioneel te verbinden met Noa, haar ouders en Diede — hun keuzes en reacties voelden voor mij soms wat vlak of moeilijk te doorgronden. Cas vormde voor mij een opvallende uitzondering: aanvankelijk slechts een toevallige klant in Noa’s exclusieve tweedehandswinkel, maar gaandeweg een waardevolle vriend en steun. Zijn kwetsbaarheid en oprechtheid gaven het verhaal een menselijke laag die ik elders miste.

De schrijfstijl is toegankelijk en vlot, maar persoonlijk verlangde ik naar meer gelaagdheid en onverwachte wendingen. Sommige gebeurtenissen kwamen voor mij te geforceerd of onnatuurlijk over, waardoor de spanningsboog niet volledig tot zijn recht kwam.

Wat ik wel waardeer, is hoe Meier niet terugschrikt voor beladen thema’s. Haar beschrijving van het spanningsveld tussen bescherming van je geliefden en jezelf staande houden in het licht van een ingrijpende gebeurtenis, raakte een gevoelige snaar. Ook het beeld dat de buitenwereld van een ‘perfect gezin’ heeft — en hoe dat botst met de interne realiteit — is een krachtig onderliggend motief dat het boek doordesemt.

Voor lezers die houden van familiedrama’s en psychologische spanningen, zal De Perfecte Dochter wellicht meer resoneren. Voor mij bleef het een leeservaring die ik beleefde met enige afstand, zonder dat het mij echt raakte.

Tot slot wil ik graag benadrukken dat het duidelijk is hoeveel zorg en aandacht Hanneke Meier heeft gestoken in het uitwerken van de thematiek en de personages. Het is een boek dat bij veel lezers ongetwijfeld diepe indruk zal maken — smaken en verwachtingen verschillen nu eenmaal, en ik ben er absoluut van overtuigd dat anderen dit werk met volle overtuiging vijf sterren zullen toekennen. De Perfecte Dochter is een dappere en gevoelige roman, en ik kijk zeker uit naar Meiers toekomstige verhalen .

Meer recensies van Karine De Gendt