Een prachtig volwassen sprookjesboek

°Kat° 28 februari 2022
Ik heb dit boek kunnen lezen naar aanleiding van een wedstrijd.
De vraag die hierbij gesteld werd was: welke verwachting heb jij van Hartfalen? Mijn antwoord hierop was, nadat ik een klein stukje had kunnen lezen, dat het me op het eerste zicht vooral een heel intrigerend, bijna sprookjesachtig boek leek. En dat is ook exact hoe ik het boek heel kort zou omschreven nu ik het gelezen heb: een volwassen sprookjesboek.

Het begint al bij het boek zélf. In een recensie van dit boek kan je niet anders dan dit ook te benoemen. De kaft is heel apart, voelt heel mysterieus aan, met een stukje in stof bekleed, gouden opdrukletters, heeft zo’n ouderwets rood leeslintje, aan het begin van elk hoofdstuk staan bijzondere tekeningen en mooi versierde letters. Het geheel maakt dat het voelt alsof je een oud sprookjesboek aan het lezen bent. Hier is duidelijk over nagedacht!

Het verhaal is geschreven in een heel vlotte stijl met hier en daar bijzonder mooi uitgekozen woorden die meteen tot de verbeelding spreken, zoals bv ““schoenpoetsgezicht”, waar ze Zwarte Piet mee bedoelde. Er worden ook regelmatig beeldspraken uit bv het Engels, Frans of Latijn gebruikt, telkens duidelijk weergegeven wat ze hiermee bedoelt. Soms ook wel grappig zoals Tante Pis (‘tant pis’).
Het begint over een meisje en een zomerhuis in het bos. Al meteen wordt duidelijk dat ze graag in een kinderlijke fantasiewereld leeft en vaak dagdroomt. Naarmate ze ouder wordt zoekt ze dikwijls naar het waarom, waarom bepaalde dingen gebeuren zoals ze zijn en niet zoals ze gedacht had dat ze zouden zijn.
De overgang van het onschuldige kind-zijn naar het eigenzinnig volwassen worden, wordt mooi maar soms ook pijnlijk echt verwoord.
Ik durf te bekennen dat ik zelf ook nog wel eens durf te dagdromen over dingen die ik liever anders had gezien of over dingen die ik graag nog eens opnieuw zou kunnen beleven. Ik denk dat velen er met momenten ook wel een stukje van zichzelf in kunnen herkennen.

Dit verhaal is op een heel bijzondere maar tegelijkertijd bijna eenvoudige manier geschreven. Doorheen het verhaal kom je net als in een sprookje fantasie tegen, maar ook liefde en erotiek, verdriet en spanning, ziekte en pijn, volharding en hoop en zeker ook een bepaalde humor.
Ik heb er zeker van genoten!

Meer recensies van °Kat°

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.