Boeiend verhaal op bijzondere manier geschreven

°Kat° 23 december 2020
Het verhaal van Het Landhuis gaat voornamelijk over Franziska, die samen met haar moeder is moeten vluchten tijdens de oorlog en alles heeft moeten achterlaten. Het mooie huis op landgoed Dranitz in Duitsland maar ook haar zusje die op dat moment heel ziek was. Pas jaren later, in het begin van de jaren ’90 en wanneer ze dus al op leeftijd is, neemt ze de moed bij elkaar om haar geboortehuis terug te gaan opzoeken, niet wetende wat ze zal vinden en welke (pijnlijke) geschiedenis en geheimen allemaal naar boven zullen komen.
Verlies en verdriet, de moed en doorzetting om antwoorden te vinden, de twijfel en de hoop dat alles goed komt, de ware liefde maar ook de verloren liefde en de loyaliteit onder de bewoners en hun personeel, zowel in het verleden als in het heden, het komt allemaal aan bod.
Het verhaal over het wel en wee in en rond het Landhuis speelt zich af tijdens 2 verschillende tijden, nl de periode rond de tweede wereldoorlog (voor, tijdens en na) en de periode van begin jaren ’90, vanuit een oogpunt waar we eigenlijk doorgaans minder over lezen.
Twee interessante tijden en best heel boeiend naar voor gebracht. Hoe de oorlog ook de gewone Duitsers tot slachtoffer maakte. En hoe de hereniging tussen Oost en West niet echt van een leien dakje liep en het meermaals botste tussen de 2. Het doet je af en toe toch even nadenken… .
Er wordt afwisselend in tijd verteld en ook door verschillende personages, wat mij in het begin van het verhaal nogal druk en chaotisch overkwam en moeilijk te volgen. Maar dankzij de vlotte schrijfstijl en omdat aan het begin van elk hoofdstuk op subtiele manier wordt weergegeven vanuit wiens oogpunt en welke tijd het verder gaat, kwam ik toch snel in het verhaal.
Net door al die afwisseling krijg je ook verschillende perspectieven mee, waardoor het steeds boeiender wordt.
Dit is het eerste boek dat ik las van Anne Jacobs en hoewel dit boek voor mij druk en chaotisch begon, een mooi sluitend einde heeft en ook perfect alleenstaand te lezen is, ben ik ondertussen toch nieuwsgierig geworden naar wat er in een vervolg nog kan aan toegevoegd worden.
Ondertussen ken ik de personages ook beter en verwacht ik dat het dus wel iets vlotter te volgen zal zijn.

Meer recensies van °Kat°

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.