Geweldig concept

Kim Landwer 20 januari 2026
Sinds 2010 is de Franse schrijfster Sophie Jomain begonnen met het schrijven van boeken. Sindsdien is ze uitgegroeid tot een van de bekendste schrijfsters in Frankrijk. Haar genres zijn uiteenlopend. Van jeugdboeken en fantasy tot romantische verhalen, niet alleen voor volwassenen, maar ook voor jongeren.
Haar adventboek A heart for Christmas is naast een groot internationaal succes, het eerste boek dat in het Nederlands vertaald wordt.

A heart for Christmas is een adventboek, dit betekent dat je elke dag één hoofdstuk mag openmaken. De 24 hoofdstukken zitten namelijk dicht, waardoor het elke dag een cadeautje is om een nieuw hoofdstuk open te maken. Tot kerstavond zit je dus elke dag gebakken met dit boek! Voor het schrijven van deze recensie heb ik mij dus niet helemaal gehouden aan de één hoofdstuk per dag.

Maar waar gaat het boek eigenlijk over?

April kreeg twee jaar geleden een harttransplantatie, een operatie die haar leven redde. Toch voelt dit niet altijd zo. Haar ouders zijn extreem voorzichtig en remmen April haar leven flink af. In plaats van te feesten zit ze voornamelijk op haar kamer te studeren.
Met de kerstdagen in het vooruitzicht gaat April bij haar vader langs, hij woont in een klein dorpje bij de Alpen. Vertrouwt ze haar lichaam genoeg om weer op de, ooit zo geliefde, ski’s te gaan staan?
En dan loopt ze een oude bekende: Augustus, weer tegen het lijf. De broer van haar beste vriendin Eva. Toch voelt het deze keer heel anders. Hij laat haar hart sneller kloppen. Is April verliefd? Durft ze dit? Kan haar hart dit aan? Je leest het in A heart for Christmas.

De cover van het boek geeft wel een ultiem kerstgevoel weer. De warme kleuren, het getwinkel van het licht, de sneeuwvlokjes, de hulst en de grote kerstbal in hartvorm. Perfect!
Het boek is opgedeeld in 24 hoofdstukken. Elk hoofdstuk zit vastgemaakt en is te openen door een briefopener of simpelweg je vinger langs de scheurrand te halen. Helaas ging dit bij mij een aantal keer niet zo netjes, waardoor de randjes van het papier gescheurd zijn. Wat jammer is!
De hoofdstukken zijn niet zo lang, ongeveer vijftien bladzijden per hoofdstuk, hierdoor is het gemakkelijk om één hoofdstuk per dag uit te lezen.

Jomain heeft een fijne en vlotte schrijfstijl waardoor je door het boek heen vliegt. Daarnaast wordt geschreven tekst afgewisseld door Whatsapp berichten tussen de hoofdpersonen. Een leuke onderbreking en het zorgt er ook voor dat je net wat sneller een bladzijde leest.

Het verhaal heeft een mooi thema. Doordat April een donorhart heeft zouden haar ouders haar het liefst in een kooitje willen stoppen zodat er niks met April kan gebeuren. Toch wil April haar grenzen gaan verleggen, verliefd worden en weer leuke dingen doen. Beetje bij beetje neemt April weer de regie over haar eigen leven. Jomain laat zien dat het niet altijd goed gaat om de regie weer terug te krijgen. Ook April moet soms even een stapje terug doen, om vervolgens weer een sprong vooruit te kunnen maken. Het is misschien geen alledaags verhaal, maar ik denk dat jongeren zich prima in het verhaal van April kunnen inleven doordat ze zelf ook aan het experimenteren zijn in hun leven en het aangeven of verleggen van hun grenzen.

Het boek speelt zich af in een koude en winterse omgeving met veel sneeuw. Als je het mij vraagt, een perfecte omgeving voor wat romantiek en warmte.
Nestel je elke avond in een hoekje van de bank met een grote kop thee en een warm dekentje en dompel je onder in dit perfecte kerstverhaal.
A heart for Christmas krijgt van mij 4.5 ster.

Meer recensies van Kim Landwer