Ewout
je kent hem misschien nog als Bastiaan uit Zoop, hebt hem waarschijnlijk gezien in Bureau Burgwallen waar hij meeliep met de politie of je zag hem in De gevaarlijkste gevangenissen ter wereld, waar hij een nacht in s´werelds meest gevaarlijkste gevangenissen logeerde. Ewout is niet alleen presentator en acteur, ook achter de schermen is hij erg actief. Zo heeft hij een eigen bedrijfje No pictures please waarmee hij al vele realityseries produceerde.
Er is geen twijfel over mogelijk wie er op de voorkant van het boek staat. Ewout kijkt je vanaf de cover aan! De gele titel springt van de donkere achtergrond af en de ondertekst: ´Avonturen en inzichten van een eigenzinnige programmamaker´ maken me nieuwsgierig.
Met zijn boek Ewout geeft Ewout je een inkijkje in zijn leven en laat hij zien wat hij allemaal op werkgebied heeft bereikt. Ewout laat zien hoe zijn programma´s tot stand zijn gekomen en wat hem drijft om reality-tv te maken die niet geheel zonder risico is.
Ik moet zeggen dat wij op dinsdagavond met een kopje thee voor de tv zitten, om momenteel Ewout zijn nieuwste serie Bureau Utrecht te volgen. Fan zijn wij van dit programma! Toen het persbericht van zijn boek binnenkwam was ik ook erg benieuwd of Ewout het ook in zich heeft om een boek te schrijven.
Mocht je de tv-programma´s van Ewout gevolgd hebben dan is zijn verhaal een extra aanvulling. Je leest wat er allemaal bij komt kijken om zijn televisieseries te maken. Mocht je nog niet bekend zijn met zijn programma´s dan wil je na het lezen van dit boek ze zeker gaan bingen!
Dat het tijdens het maken van zijn afleveringen niet altijd even veilig is voor zijn crew en hemzelf laat Ewout in verschillende hoofdstukken maar duidelijk terugkomen. Ondanks dat hij ontzettend trots is op het mogen maken van zijn programma´s, neemt hij ook grote risico’s in de gevaarlijkste gevangenissen of tijdens incidenten die gebeuren in bijvoorbeeld de sloppenwijken.
Wel kan je zeggen van Ewout dat hij erg gepassioneerd is in wat hij doet, oprecht en nieuwsgierig is. Door deze kwaliteiten lukt het hem om zelfs de gevaarlijkste gevangenen zich door hem te laten interviewen. Door dit boek krijg je, als je dat al niet had, nog meer respect voor hem en zijn programma´s.
In het boek wordt gewaarschuwd wanneer het gaat over heftige onderwerpen als suïcide. Het is dan aan jou of je dit hoofdstuk wil overslaan of doorleest. Ewout heeft een fijne schrijfstijl. Tijdens het lezen van het boek, lijkt het alsof hij naast je zit en over zijn series praat.
Hoewel ik het boek erg interessant vond, bevatte het boek voor mij net iets te veel herhalingen in sommige hoofdstukken. Wel weet Ewout zijn gevoelens te beschrijven in het verhaal, iets wat je in zijn programma’s soms een beetje mist.
Wel vond ik het prachtig dat Ewout met zijn team betrokken is geweest bij de opsporing naar de dader van de moord op Nicky Verstappen. Dit hoofdstuk zorgde dan ook voor het nodige kippenvel tijdens het lezen. Zowel respectvol als ook liefdevol praat hij over hoe belangrijk Peter R. de Vries is geweest in het oplossen van deze zaak.
Ben jij net als Ewout een echte politiefan of ben je benieuwd hoe het er in de gevaarlijkste gevangenissen van de wereld aan toegaat? Dan raad ik zeker aan om Ewout aan te schaffen. Misschien een leuk cadeautje voor onder de kerstboom? Ewout krijgt van mij 3.5 ster.