In een hokje geplaatst?
In Mijn schaduw is blauw houdt de hoofdpersoon van blauw en hardlopen, maar dit past toch niet bij een meisje? Wanneer de klas verdeeld wordt in jongens en meisjes om een hardloopwedstrijd te doen, wil een van de meisjes graag meedoen met de jongens. Alleen vindt de meester dit niet goed, want zij zou het toch niet winnen van de jongens. De klas komt in opstand, want niemand hoort in een hokje geplaatst te worden.
Mijn schaduw is blauw is geschreven door Scott Stuart. Scott probeert met zijn boeken kinderen te leren dat ze niets anders of minder zijn dan andere kinderen. Maar dat je mag zijn wie je bent. Eerder schreef Stuart ook de boeken Mijn schaduw is paars (2021), Mijn schaduw is roze (2022) en Saffier en de monsterjagers (2025). Mijn schaduw is blauw is door kinderboekenschrijver en illustrator Edward van de Vendel vertaald naar het Nederlands.
De cover is geheel roze, met daarop een meisje in sportoutfit en een blauwe schaduw afgebeeld. In een wit tekstvak is in zwarte letters de titel geschreven. Door het zwart-witcontrast is deze goed te lezen.
Mijn schaduw is blauw, laat zien dat het stereotype meisje-meisje per se alleen van roze en dansen houdt, maar ook stoer kan zijn en van blauw en hardlopen kan houden. Scott Stuart probeert de kleine lezertjes de boodschap mee te geven dat trouw blijven aan jezelf en opkomen voor wie je wil zijn belangrijk is. Daarnaast laat hij ook zien dat elkaar helpen en voor elkaar opkomen, ook al ben je nog klein, goede eigenschappen zijn.
Toen ik onze oudste vroeg of meisjes ook konden hardlopen of blauw als lievelingskleur konden hebben, zei hij stellig: Ja mama, want ik vind rood en roze ook een mooie kleur. Over het spelen met poppen was het wel duidelijk, dat behoort tot het meisjesspeelgoed.
Mijn schaduw is blauw is een mooi geïllustreerd prentenboek, met sprekende prenten, over thema´s als gelijkheid, vriendschap en trouw blijven aan jezelf.
Het is een boek waarbij je met je peuter of kleuter het gesprek aan kan gaan over of er verschillen zijn tussen jongens en meisjes, niet alleen lichamelijk maar ook zeker fysiek of qua hobby’s.
Mijn schaduw is blauw krijgt van ons 4 sterren. Ik ben overigens wel benieuwd naar de andere twee delen in deze schaduw-serie.