Prachtig boek!

Kim Landwer 21 november 2025
Brabander Joep van Poorten werkt als verzorgende in een verpleeghuis in Eindhoven, waar voornamelijk bewoners wonen met dementie. Joep werd in 2023 verkozen tot Opinieleider in de Zorg. Dit is een titel die jaarlijks wordt toegekend aan een zorgprofessional die een belangrijke rol speelt binnen de meningsvorming binnen de zorg. Deze titel kreeg hij door zijn bekendheid op TikTok en Instagram. In korte, grappige filmpjes laat hij zien dat werken in de zorg zoveel meer is dan alleen mensen wassen.

In Broeder Joep neemt Joep je mee naar zijn werk als verzorgende in de geriatrie. Hij laat zien dat het werk niet alleen bestaat uit billen wassen en zorgen dat iedereen netjes aangekleed aan tafel zit, maar dat er ook genoeg grapjes gemaakt kunnen worden en men toch op niveau een goed gesprek kan voeren. Joep laat zien dat werken in de zorg niet alleen zwaar, emotioneel en veel is, maar dat je met een beetje (Brabantse) gezelligheid een heel eind komt!

Op de cover van Broeder Joep staat de altijd goedlachse Joep op de foto. De ondertitel van het boek: Van sjoelen tot steunkousen: verhalen van de afdeling voor ouderen met dementie, geeft je al een kijkje in de variatie op de afdeling.

In korte columns gunt Joep je een blik op zijn afdeling. Voor iedereen die in de (ouderen)zorg werkt zullen deze verhalen een feest van herkenning zijn. De verhalen zijn er om gelezen te worden met een lach en een traan. Joep schrijft niet alleen over zijn vrolijke avonturen, maar ook over de schrijnende en soms verdrietige situaties die hij meemaakt. Ook dit hoort bij de zorg en zorgt voor een realistisch beeld van het beroep!

“Ouderdom komt met gebreken, maar dat betekent niet dat je geen lol meer mag hebben”.

Verwacht geen ingewikkelde medische termen of moeilijk taalgebruik. Een boek dat voor iedereen leesbaar is. Pas wel op, want nog één hoofdstuk worden er al snel meer en voor je het weet sla je alweer de laatste bladzijde om.

Broeder Joep heeft niet alleen met zijn humoristische filmpjes mijn hart gestolen, maar ook met zijn prachtige verhalen waarin hij vol trots vertelt over zijn prachtige baan in de ouderenzorg. Broeder Joep krijgt van mij 4.5 ster.

Ik hoop dan ook vurig op een vervolgdeel met nieuwe verhalen van Joep en zijn bewoners.

Meer recensies van Kim Landwer

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.