Heftig verhaal

Kim Landwer 21 november 2025
Dominique is moeder van Elise en Noah, woont in Almere en werkt als ambtenaar bij de gemeente Almere. Een deel van de opbrengst van De brand gaat naar de stichting Kind en Brandwond in Beverwijk, een mooi gebaar.

In De brand schrijft Dominique over het drama dat haar schoonfamilie en kinderen meemaakten op de vroege ochtend van 7 januari 2015. In het woonhuis van haar ex-schoonouders breekt brand uit. Iedereen ligt nog te slapen. Buren, straatbewoners en de brandweer doen er alles aan om de familie uit het brandende huis te redden. Helaas overleeft niet iedereen de brand. De oma van Elise en Noah overlijdt. De opa en Noah hebben fikse brandwonden. De trauma’s van de familieleden zijn immens, maar wat is eigenlijk de oorzaak van de brand?

Op de cover van De brand is de titel duidelijk zichtbaar in gele letters, deze springen van de zwarte achtergrond af! Ook is er een huis te zien dat in lichterlaaie staat en waar de brandweer probeert te blussen. De ondertekst: Een waargebeurd familiedrama wekt mijn interesse. Snel sla ik het boek open!

Zo, wat een intens en heftig boek was De brand. Dominique weet goed te beschrijven wat er de nacht van 7 januari gebeurd is en hoe alle betrokkenen zich hierbij voelen en gevoeld hebben. De emoties en gedachten weet ze goed op papier te zetten. Tijdens het lezen heb ik dan ook meerdere malen torenhoog kippenvel gehad. Het is, mede door het thema, wel een boek dat je rustig moet lezen. Nog even een stukje, zit er niet in. Je wil door om te weten wie deze verschrikkelijke brand op zijn geweten heeft of was het slechts een noodlottig ongeluk?

Dominique weet op een prachtige manier de onbreekbare band tussen een moeder en haar kinderen neer te zetten, alsook de traumaverwerking, rouw en de veerkracht die kinderen hebben om in heftige en moeilijke situaties weer door te gaan. Dominique weet met haar beeldende en beschrijvende schrijfstijl duidelijk neer te zetten hoe alle betrokkenen zich gevoeld hebben en hoe de vlammenzee in huis moet hebben gevoeld. Je kan bijna de brandlucht zelf ruiken!

Met De brand zet Dominique Diertens een krachtig, mooi en sterk verhaal neer, over het ondergaan van misschien wel je grootste angst als moeder. Maar De brand is ook een verhaal over veerkracht en doorzettingsvermogen. Bovenal is De brand een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten.

Dapper om een verhaal als dit, zeker ook voor je kinderen, tien jaar na dato weer opnieuw te moeten herbeleven. De brand krijgt van mij 4 sterren.

Meer recensies van Kim Landwer

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.