Grappig kinderboek

Kim Landwer Kim Landwer
21 mrt 2025

De Spaanse Paula Merlan is afgestudeerd in rechten, maar besloot dat ze dit toch niks vond. Na haar studie ging ze aan de slag als leerkracht. Een beroep dat haar beter paste. In het Engels en Spaans verschenen al meerdere boeken van haar hand. In Nederland is De vinger in mijn neus haar debuut.

De kleine Sophie kan het maar niet laten om haar vinger in haar neus te stoppen. Dit doet ze het liefst de hele dag. Tijdens het lezen van een boek, tijdens het eten of het bakken van een taart en zelfs tijdens het slapen. Haar vinger vindt het prima. Hij heeft ondertussen een heel huis in Sophie’s neus gebouwd.

Waar Sophie’s ouders al bang voor waren, gebeurt. Door al dat neuspeuteren, wordt de neus van Sophie gigantisch. Kleine Sophie is helemaal over de rooie, hoe zorgt ze ervoor dat haar neus weer terug in zijn normale formaat komt? Er is maar één oplossing, maar of dit lukt voor Sophie?! Je leest het in De vinger in mijn neus.

De cover van De vinger in mijn neus zal bij de kleine lezers veel reactie losmaken. Op de knalgele cover is namelijk een meisje te zien met een vinger in haar neus. ‘Lekker vies’ zou mijn oudste zeggen.

Dit prentenboek is te leuk! Neuspeuteren, wie doet het niet… Mijn kinderen zitten constant met hun vingers in die neus. Misschien moet ik ze ook leren dat hun neus gaat groeien als ze dit doen!

Het verhaal is humoristisch en heerlijk herkenbaar voor vele ouders. Het taalgebruik is simpel en daardoor ook voor te lezen aan de allerkleinsten. De prenten, gemaakt door Gomez, zijn door hun intense kleurgebruik mooi om naar te kijken. Ze geven het verhaal net dat beetje extra.

De oplossing, die de ouders van Sophie bedenken voor het neuspeuteren, zou niet alleen kunnen werken voor dit probleem, maar ook prima van pas komen bij kinderen die duimen.

Ik heb slechts een klein minpuntje kunnen vinden. Er is een tegenstrijdigheid met hoe je de naam Sofie/Sophie schrijft. Op de flaptekst van het boek wordt het geschreven als Sophie, maar in het verhaal zelf lees je de naam als Sofie. Puntje voor de volgende redigeer ronde.

Houd jij ook van lekker vies en ben je benieuwd naar het plan van de ouders van Sophie om het neuspeuteren tegen te gaan? Lees dan zeker dit grappige prentenboek!
De vinger in mijn neus krijgt van ons vier sterren.

Meer recensies van Kim Landwer