Prachtig eerbetoon

Kim Landwer 13 juli 2025
Mirjam Willemsen is niet alleen vrouw van en moeder, maar ook een liefhebbende en geïnteresseerde huisarts. Helaas weet ze sinds 2019 dat ze ongeneeslijk ziek is, ze heeft namelijk longkanker. Als huisarts is Mirjam erg betrokken bij patiënten in hun laatste levensfase, ze begeleidt patiënten en familie hier actief in. Daarnaast voert Mirjam ook euthanasie uit bij mensen met een euthanasiewens. Ze mocht zelfs de Palliactief Award ontvangen tijdens het Nationaal Congres Palliatieve Zorg. Deze prijs kreeg ze om haar inspirerende inzet om palliatieve zorg, levenseindezorg en proactieve zorgplanning op de kaart te zetten. Helaas overleed Mirjam in oktober 2024.

In haar boek Het laatste hoofdstuk neemt ze je mee in de levens van patiënten die hun laatste levensfase ingaan. Willemsen laat zien hoe zij met haar patiënten het gesprek aangaat over de zin van het leven, palliatieve zorg en wensen rondom het levenseinde. Dit alles doet ze op een respectvolle manier. Willemsen vindt namelijk dat we het levenseinde onderdeel moeten maken van het leven, in plaats van het te negeren of er omheen te draaien.

Op de cover van Het laatste hoofdstuk zie je in zwart-wit afgebeeld een foto van Mirjam Willemsen zelf. De in oranje gedrukte titel knalt van de pagina. De ondertitel: ‘De verhalen van een huisarts over leven, loslaten en doodgaan’ geeft eigenlijk precies weer waar dit boek over gaat.

Tijdens het lezen van dit boek merk je hoeveel liefde en empathie Mirjam heeft voor haar patiënten en haar vak. Ze is een erg betrokken huisarts, een waarvan ik denk dat vele mensen zo’n huisarts hadden gewenst!
De verhalen die Mirjam vertelt zijn echt en niet met de mantel der liefde bedekt. Ze schrijft waar het op staat en gaat geen taboe of moeilijk gesprek uit de weg. Dat is denk ik ook wat haar zo goed maakt.
In haar verhalen volgt Mirjam alle lagen van de bevolkingsgroep. Zo lees je over angstige mensen, nuchtere mensen, jonge en oude en rijke en arme mensen. Allemaal hebben ze één ding gemeen. Hun leven biedt niet meer de kwaliteit die ze verwachten en ze willen met Mirjam graag sparren over hun levenseinde.

Ondanks dat het thema heftig en zwaar aandoet, weet Willemsen vooral de positieve aspecten te benadrukken. Zo evalueert ze regelmatig de gegeven zorg met haar patiënten om ze zo in hun behoeften en doelen te kunnen blijven voorzien. Het verhaal heeft een medisch tintje, maar is geschreven in een toegankelijke taal. Geen moeilijke woorden of ingewikkelde termen. Mocht een term toch te ingewikkeld zijn, dan vind je aan het einde van het boek een verklarende woordenlijst om terug te kunnen zoeken.

Mirjam Willemsen maakte in 2023 de documentaire ‘Dying to Live’, over haar werk als huisarts en de palliatieve zorg die zij tijdens haar werk verleent. Een documentaire die hoog op mijn nog te kijken-lijst staat.

Het laatste hoofdstuk is een prachtig, rauw en eerlijk verhaal over de beslissingen tijdens je levenseinde. Een ontroerend boek wat je aanzet tot denken. Wat wil ik eigenlijk als mijn einde nabij is?
Het laatste hoofdstuk is een mooi nalatenschap van een prachtige moeder, vrouw en huisarts. Het krijgt van mij dan ook de volle vijf sterren.

Meer recensies van Kim Landwer