Kijkje op de SEH
Heleen Lameijer is spoedeisendehulparts en onderzoeker in het Medisch Centrum Leeuwarden. Daarnaast is dit bezige bijtje ook bekend van haar instagramaccount @makesciencework en de gelijknamige site die hierbij hoort. Hierop maakt Heleen wetenschappelijke en medische kennis begrijpelijk voor iedereen. Dit doet ze door blogs en vlogs bij te houden. En ontwikkelde ze een volledig online te volgen reanimatiecursus.
Heleen heeft samen met haar man, die eveneens arts is, twee dochtertjes.
Hollen of stilstaan is het tweede boek van Heleen Lameijer. Desondanks hoef je het eerste deel niet gelezen te hebben, hij staat hier namelijk nog ongelezen in de kast, voor je aan dit deel begint. In dit boek vertelt ze over haar werk als SEH-arts, de bijzondere patiënten die ze ontmoet, de moeilijke beslissingen die ze soms in een split second moet nemen en over haar tomeloze ambities. Niet alleen vertelt Heleen over haar werk, ook geeft ze je een klein inkijkje in haar persoonlijke leven. Heleen is namelijk zwanger en laat zien hoe mooi en fijn, maar soms ook ingewikkeld een zwangerschap is met een stressvolle baan.
De cover van Hollen of stilstaan is vrij basic. Je ziet Heleen afgebeeld op een witte/beige achtergrond. De enige toevoeging van wat kleur komt uit de letters van de titel, deze zijn turquoise en vallen lekker op door al het wit en beige. De cover had van mij wel iets uitnodigender gemogen!
Dit is het genre boeken, waar ik momenteel, naast kinderboeken, enorm van houdt. Zelf ben ik werkzaam in de acute zorg en stiekem houd ik van alle series en boeken met een medisch tintje.
Dit boek vroeg er dan ook om, om op vakantie meegenomen te worden. Op een strandbedje in het zonnetje las ik Hollen of stilstaan. Een prachtig boek vol verhalen, het combineren van haar werk en privéleven nu Heleen pril zwanger was. Sommige verhalen zijn schrijnend en ontroerend, andere zijn soms zelfs een beetje lachwekkend. Denk aan een verhaal over iemand met een god-complex die zich liet dopen in de plaatselijke vijver met gevoelstemperatuur, standje vriezen.
Verwacht van Heleen geen ingewikkelde medische termen, dat is waarom Hollen of stilstaan zo perfect is voor iedereen. Mochten er wel moeilijke woorden aan bod komen, dan legt Heleen deze in de daaropvolgende zinnen uit in Jip-en-Janneke taal. Het is een boek met korte hoofdstukken, waardoor je het even kan wegleggen als het te veel wordt, of gewoon heerlijk in één ruk kunt uitlezen, zoals ik deed.
Het boek krijgt een extra dimensie door de zwangerschap van Heleen die verweven is in het boek. Hierdoor stelt ze zichzelf vragen als: hoe houd ik de nachtdiensten vol? Wat als ik niet meer kan werken en mijn collega’s alles moeten oplossen? Kan ik überhaupt nog wel tegen de schrijnende casussen of kindercasussen doordat ik nu zelf moeder ben?
Dit zijn allemaal dilemma’s waar Heleen je eerlijk op zal antwoorden. Niets zal worden verbloemd of zonniger worden opgeschreven.
In Hollen of stilstaan neemt spoedeisendehulparts en mama in spe (ze is het moment van schrijven zwanger van haar eerste kindje) Heleen je mee en geeft ze je een kijkje in haar dynamische leven als dokter. Ben jij benieuwd hoe haar dit vergaat of vind je het stiekem gewoon heerlijk om je onder te dompelen in wat er op een SEH gebeurt? Lees dan Hollen of stilstaan.
Van mij krijgt dit boek 4.5 ster!
Leuk weetje, er komt nog een derde deel over Heleen haar avonturen als moeder en SEH-arts. Ik kan niet wachten!
Heleen heeft samen met haar man, die eveneens arts is, twee dochtertjes.
Van mij krijgt dit boek 4.5 ster!