Liefs uit Amsterdam

Kim Landwer 05 mei 2025
New York Times-bestsellerauteur Rachel Lynn Solomon is bekend van onder andere The Ex Talk (2023) en Business or Pleasure (2024). Solomons boeken zijn in meer dan vijftien talen vertaald. Op de middelbare school speelde Rachel Lynn keyboard in een bandje en ooit verbrak ze een Guinness World Record voor het verzamelen van de meeste roodharigen op één plek. Na haar studie journalistiek aan de Universiteit van Washington werkte ze bij verschillende mediakanalen. Momenteel woont Rachel Lynn samen met haar man in, heel toepasselijk, Amsterdam. Hier speelt ook haar nieuwste boek What happens in Amsterdam af.

De chaotische Dani Dorfman verloor door een onhandige actie niet alleen haar liefde, maar ook haar baan. In een dronken bui solliciteert ze op een baan in Amsterdam. Een baan aan de andere kant van de wereld! Deze baan en verhuizing betekenen een nieuwe start voor de Amerikaanse Dani. Alleen heeft ze na een week al spijt, als de baan toch niet zo leuk blijkt als gedacht. Gelukkig komt ze een oude bekende tegen.
Wouter van Leeuwen is Dani’s eerste liefde, hij kwam jaren geleden als uitwisselingsstudent bij Dani’s ouders wonen. De twee vielen als een blok voor elkaar. En nog steeds blijkt dat de twee nog meer voor elkaar voelen dan gedacht. Wouter heeft om in zijn grachtenpand te mogen blijven wonen een deal met zijn oma gesloten. Dani heeft een manier nodig om in Nederland te mogen blijven. Kunnen de twee leven met de keuzes die ze maken? Of blijkt dit de slechtste beslissing in hun leven? Je leest het in What happens in Amsterdam.

Van de cover van What happens in Amsterdam kun je gemakkelijk aflezen waar het boek zich afspeelt. De typische Hollandse afbeeldingen komen voorbij: tulpen, meeuwen op de dam en de Amsterdamse gracht. Daarnaast zorgt de knalroze kleur ervoor dat het boek gelijk in het oog springt.

Voor mij is dit het eerste boek dat ik lees van Rachel Lynn Solomon en was dan ook erg benieuwd. Solomon liet mij verliefd worden op Amsterdam, de hoofdpersonen en het verhaal.
In 26 hoofdstukken lees je, vanuit het perspectief van Dani, hoe ze chaotisch als ze is, zich staande probeert te houden in een grote stad als Amsterdam. Door de levendige en beeldende schrijfstijl van Solomon lijkt het net alsof je zelf door de straten van Amsterdam struint.
Op sommige momenten vond ik het wat langdradig. En waren de beschrijvingen of uitschrijvingen van sommige scènes echt te lang. Wat ingekort, had net wat meer vaart aan het verhaal gegeven. Echter maakt de humor waarmee Rachel Lynn haar boek heeft volgestopt, het helemaal goed. Wat heb ik soms hardop moeten lachen om dit verhaal. De spicy scènes tussen Wouter en Dani zijn netjes neergezet en zorgen ervoor dat je, zonder schaamrood op de kaken, dit boek ook in het openbaar kan lezen.
Daarnaast heeft het boek interessante thema’s zoals: voor jezelf zorgen, opnieuw verliefd worden, mentale gezondheid, emigreren en een schijnhuwelijk. Vooral die laatste drie zijn door de schrijfster realistisch neergezet.

Laat je door Dani aan de hand meenemen in What happens in Amsterdam en krijg tijdens het lezen een tour door Amsterdam. Daarbij zullen alle bijbehorende clichés zoals de molens, grachtenpanden, tulpen, fietsen en stroopwafels worden voorgeschoteld.
What happens in Amsterdam is een prachtige feelgood over vriendschap, familiebanden en bovenal een verhaal over de liefde. Het boek krijgt van mij 4.5 ster!

Meer recensies van Kim Landwer