Een duister meesterwerk dat onder je huid kruipt

KimCoenen85 07 januari 2026
De oorlog is voorbij. Holdfast is dood. De Eeuwige Vlam is gedoofd. Niemand hoeft nog gered te worden.
Helena Marino was ooit een briljant alchemist. Nu is ze een krijgsgevangene en gevangene van haar eigen geest. Het verzet is verpletterd, haar vrienden zijn vermoord, haar krachten onderdrukt en de wereld zoals ze die kende bestaat niet meer. Paladia wordt geregeerd door corrupte gildefamilies en meedogenloze necromanten, wier ondode legers de overwinning hebben veiliggesteld.
Volgens de archieven van het Verzet was Helena slechts een onbeduidende heler. Maar zij herinnert zich niets van de maanden vóór haar gevangenneming. Die lege plekken in haar geheugen maken haar gevaarlijk, voor haar vijanden én voor zichzelf. Wat als haar vergeten herinneringen het ontbrekende stuk bevatten van de laatste, allesbeslissende aanval?
Om de waarheid te achterhalen wordt Helena overgebracht naar de High Reeve, een van de machtigste en wreedste necromanten van het rijk. Op zijn afgelegen landgoed begint een dodelijk kat-en-muisspel. Terwijl Helena vecht om haar verleden verborgen te houden, raakt ze steeds verder verstrikt in de duistere geheimen van haar gijzelaar.
Geheimen die de wereld opnieuw in vlammen kunnen zetten; als Helena bereid is de prijs te betalen.

Mijn ervaring:
Wauw. Wat een intrigerende, indrukwekkende en mysterieuze fantasy. Alchemised is origineel, sterk en gelaagd opgebouwd. Al vanaf de eerste pagina’s word je meegezogen in een duister verhaal dat direct talloze vragen oproept en je dwingt om verder te lezen. Je wilt begrijpen hoe deze wereld in elkaar zit en welke geheimen zich onder de oppervlakte verschuilen.

SenLinYu heeft een beeldende, soepele schrijfstijl en excelleert vooral in het neerzetten van sfeer, setting, personages en verhaallijnen. Alles voelt complex en doordacht, zonder onnodig zwaar te worden. De wereld is rijk, donker en beklemmend, en blijft je als lezer continu prikkelen.

We volgen het verhaal van Helena Marino, een briljante alchemist die met veel finesse, emotie en diepgang is uitgewerkt. Hoewel ze zich in een niet-realistische wereld bevindt, voelt ze opvallend menselijk aan. Als lezer bouw je moeiteloos een band met haar op en leef je intens met haar mee. Ook de bijpersonages, menselijk of niet, zijn divers, intrigerend en sterk uitgewerkt. Het zijn er veel, maar iedereen heeft een duidelijke plek en eigenheid binnen het verhaal.

Het boek is opgebouwd uit drie delen: het heden, het verleden en opnieuw het heden. Het eerste deel is aangrijpend, intens en bij momenten ronduit schokkend. SenLinYu schuwt zware thema’s niet en weet deze op een indringende, confronterende manier te beschrijven (niet voor niets is er een trigger warning opgenomen). In het tweede deel keren we terug naar het verleden en vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plek. We krijgen inzicht in wat Helena heeft moeten doorstaan om de Heilige Vlam te redden; een rauw, heftig en hartverscheurend gedeelte van het verhaal.

Het laatste deel brengt alles samen wanneer we terugkeren naar het heden. De manier waarop Helena en Kaine uiteindelijk noodgedwongen verder moeten leven is tragisch, maar krachtig en treffend uitgewerkt. Het voelt rauw, eerlijk en blijft lang in je gedachten rond hangen.

Alchemised is een originele, duistere en diep aangrijpende fantasy die je niet loslaat. Het is een verhaal over verlies, veerkracht en doorzettingsvermogen, en eentje die me ongetwijfeld altijd bij zal blijven. Ik hoop dan ook van harte dat dit niet het laatste boek van SenLinYu is.

Meer recensies van KimCoenen85