Een ontroerende, meeslepende en aangrijpende roman

KimCoenen85 07 november 2024
Van Uitgeverij AmboAnthos kreeg ik de vraag of ik interesse had in een vooruitleesexemplaar van deze veelbelovende roman. Daar hoefde ik geen seconde over na te denken, want ik had deze roman al in pre-order staan. Nu kan ik al eerder dan gepland gaan genieten van dit veelbelovende verhaal waarvan ik ontzettend hoge verwachtingen heb.

Maine 1960. Het is een hete nazomerdag en de zesjarige Joe en zijn zusje Ruthie zijn aan de rand van het bessenveld aan het spelen, terwijl hun familie aan het werk zijn als fruitplukkers. Die middag verdwijnt Ruthie spoorloos. Joe is de laatste die Ruthie heeft gezien, waardoor het schuldgevoel en het verdriet hem de rest van zijn leven blijven achtervolgen. In een welgestelde buitenwijk, niet ver van het bessenveld groeit Norma op als enig kind bij erg strenge ouders. Norma is een nieuwsgierig kind en zit boordevol vragen die haar ouders niet willen beantwoorden. Haar huid is donkerder dan die van haar ouders, ook wordt ze achtervolgd door levendige dromen die ze niet kan plaatsen. Ze heeft het idee dat er iets niet klopt in haar leven. Het zal jaren duren voordat de waarheid aan het licht komt... Gebaseerd op historische gebeurtenissen.

Wat een aangrijpende, meeslepende en ontroerende roman die me diep wist te raken. Amanda Peters heeft een levendige, vlotte en intrigerende schrijfstijl en weet haar verhaal met sfeer, emotie en gevoel tot je te brengen. Daarbij weet ze een prachtige omschrijving te geven van het tijdsbeeld, de situatie en gebeurtenissen en de emoties die door de verschillende personages heen gaan.

Het verhaal is geschreven vanuit een dubbel perspectief. We volgen de verhaallijn van Joe, een jongen die in een arm maar liefdevol gezin opgroeit van bessenplukkers. En Norma die als enig kind opgroeit in een welgesteld gezin met strenge ouders. Beide personages zijn met enorm veel aandacht, finesse en gevoel uitgewerkt. Hierdoor weten beide personages je te raken en in je hart te komen.

Het lijken in eerste instantie twee afzonderlijke verhaallijnen. Ondanks dat ik gelijk een vermoeden had naar de achtergrond van Norma, blijft dit lange tijd onduidelijk. Beide personages worden in hun leefsituatie, tijdsbeeld en omstandigheden ontzettend goed uitgewerkt. Het is des te heftiger als je weet dat het verhaal gebaseerd is op historische gebeurtenissen. In het verhaal weet Amanda Peters prachtige thema's uit te werken, waaronder familie, inheemse tradities, rouw, verdriet en schuld, westerse denkbeelden en vergeving. Hierdoor is het echt een pakkend en aangrijpend verhaal en zeker de omstandigheden die zowel Joe als Norma in hun leven voor hun kiezen krijgen weet me meermaals een brok in mijn keel te geven. Het einde is verrassend en hierdoor weet Amanda Peters het verhaal op prachtige wijze en volledig af te ronden.

De bessenplukkers is een ontroerende, meeslepende en aangrijpende roman. Amanda Peters heeft een levendige en vlotte schrijfstijl en weet het tijdsbeeld, de gebeurtenissen en de personages op prachtige wijze met aandacht en gevoel uit te werken. Hierdoor is het echt een verhaal dat je aangrijpt en raakt, zeker wanneer je weet dat het verhaal gebaseerd is op historische gebeurtenissen. Het verhaal wordt mooi afgerond en is echt een dikke aanrader om te gaan lezen.

Meer recensies van KimCoenen85