Een enorm uniek, bijzonder en verrassend verhaal

KimCoenen85 09 juli 2025
De zeventienjarige Leopold Berry is voor iedereen en met name voor zijn vader, de tirannieke Richter, één grote teleurstelling. Ook het feit dat hij constant vreemde, hallucinante dingen om zich heen ziet gebeuren draagt niet bij aan zijn gevoel van eigenwaarde. Zo ziet hij een man die een tand in de parkeermeter stopt en een half-mechanische wasbeer met een brandende staart die hem maar blijft achtervolgen. Zijn waanbeelden zijn afkomstig uit een goedkope tv-reeks uit de jaren 1990, Max' Adventures in Sunderworld. Samen met zijn beste vriend Emmet ontdekt hij dat Los Angeles vreemder is dan ze ooit hadden kunnen denken. Hoe vecht je tegen de duisternis als niemand je gelooft?

Mijn ervaring:
Wat een bijzonder, uniek en verrassend tof en fantasierijk verhaal. Ransom Riggs heeft een hele unieke, vlotte en scherpe humoristische schrijfstijl, toch weet zijn schrijfstijl me zonder meer te pakken en past deze schrijfstijl echt bij dit originele en unieke verhaal.

We volgen het verhaal van de zeventienjarige Leopold Berry. Het is een excentrieke en unieke jongen die vooral in zijn eigen wereld leeft en niet van plan is om mee te doen aan alle druk die er op hem wordt uitgeoefend. Toch heeft het invloed op zijn eigenwaarde, zeker door de manier waarop zijn vader met hem omgaat. Ransom Riggs heeft dit mooi weten te verwoorden, net als zijn bijzondere hallucinaties. Ook de band met zijn beste vriend Emmet en het verlies en gemis van zijn moeder zijn mooi verwoord.

Het verhaal begint met een goede begin schets van het huidige leven en de hallucinaties die Leopold, of Larry ervaart. Door de bijzondere hallucinaties krijgt het verhaal al een fantasierijk en creatief tintje, waardoor je als Leopold en Emmet wat later een doorgang naar Sunderworld vinden zonder moeite in mee gaat. Het verhaal is een toffe originele mix van spanning, fantasie, maar ook zoektocht van Leopold naar de boodschap van zijn moeder. Het is een heerlijk verrassend, bizar en vooral erg pakkend verhaal dat een vlotte opvolging van wendingen en gebeurtenissen kent. Hierdoor is het erg moeilijk om het boek weg te leggen, want je blijft namelijk nieuwsgierig naar de afloop van een aantal dingen. Ik kan zeggen dat het plot en de afsluiting erg mooi en indrukwekkend waren. Maar bovenal.. dit is gewoon echt een boek dat je zelf moet gaan ervaren.

Sunderworld - De buitengewone teleurstellingen van Leopold Berry is een enorm uniek, bijzonder en verrassend verhaal. Ransom Riggs heeft een vlotte, unieke en fijne schrijfstijl met een scherp humoristisch randje. Alleen al door het excentrieke en unieke hoofdpersonage dat hallucinaties heeft, maakt het verhaal origineel. Helemaal als hij samen met zijn beste vriend een doorgang vindt naar Sunderworld. Een verhaal met spanning, fantasie en de zoektocht naar een boodschap van zijn overleden moeder.

Meer recensies van KimCoenen85