Een meeslepende mix van geschiedenis, spanning en emotie

KimCoenen85 13 november 2025
De informant van A.C. Porter, winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2025, is een adembenemende thriller over een vrouw die verstrikt raakt in het dodelijke web van het Noord-Ierse conflict.
Begin jaren zeventig. Terwijl de strijd tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland escaleert na Bloody Sunday, probeert de Nederlandse veearts Mary Thomas een nieuw leven op te bouwen. Maar wanneer ze op een afgelegen boerderij wapens ontdekt en de boerin kort daarop wordt vermoord verandert alles. Mary vlucht met de pasgeboren baby, zonder te beseffen in welk gevaarlijk spel ze is beland.
Gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen combineert De informant historische spanning met morele dilemma’s, onverwachte wendingen en ijskoude ontknopingen. A.C. Porter bewijst opnieuw waarom hij tot de top van de thrillerauteurs behoort.

Mijn ervaring:
Wat een indrukwekkende en meeslepende thriller! A.C. Porter schrijft zo levendig en beeldend dat je het verhaal bijna als een film voor je ziet. Zijn schrijfstijl is vlot, met precies de juiste afwisseling tussen actie, emotie en spanning.

Het boek opent met een kort verslag van Bloody Sunday en een sterke proloog die meteen nieuwsgierig maakt. Daarna ontvouwt zich een verhaal dat zich afspeelt over meerdere jaren en slim in elkaar zit. A.C. Porter verbindt gebeurtenissen uit het verleden en heden op een overtuigende manier, waardoor je steeds verder het verhaal wordt ingetrokken.

We volgen vooral Mary Thomas, een Nederlandse veearts die in het Noord-Ierland van de jaren zeventig verstrikt raakt in een wereld vol geheimen, geweld en politieke spanningen. Later neemt haar dochter Sophie het verhaal over, en komen er nieuwe, schokkende waarheden aan het licht.

De personages voelen echt aan: menselijk, complex en soms tegenstrijdig. Ook de politieke kant van het verhaal – het conflict tussen de Britten en Ieren – is goed verweven zonder dat het te zwaar wordt.

De spanning bouwt zich prachtig op. Wat begint als een persoonlijk drama, groeit uit tot een intens verhaal over liefde, loyaliteit en overleven in een gevaarlijke tijd. A.C. Porter weet je tot de laatste bladzijde te verrassen met slimme wendingen en sterke emoties. Echt een ijzersterke thriller vol intriges, geheimen en morele keuzes.

De informant is een meeslepende en filmisch geschreven thriller vol spanning, intriges en sterke emoties. A.C. Porter weet historische gebeurtenissen knap te verweven met persoonlijke drama’s en verrassende wendingen. Een indrukwekkend, doordacht en aangrijpend verhaal dat je tot de laatste bladzijde in zijn greep houdt.

Meer recensies van KimCoenen85