Een meeslepende en verrassend sterke thriller

KimCoenen85 02 december 2025
Rechercheur Iris Rigter staat voor de grootste uitdaging uit haar carrière.
Wanneer techmiljonair Victor Kranenburg op brute wijze wordt vermoord, blijkt al snel dat vrijwel iedereen een motief heeft. Met zijn bedrijf NeuroLink ontwikkelde Kranenburg een omstreden AI-platform waarmee hij talloze regels aan zijn laars lapte en een leger vijanden creëerde.
Iris moet niet alleen een dader vinden, maar ook balanceren tussen een moeilijke scheiding, een zwaar puberende zoon en een complexe kwestie rond haar moeder. Terwijl ze zich dieper in het onderzoek stort, ontdekt ze een schimmige partij die het op NeuroLink heeft voorzien.
Kan Iris de waarheid achterhalen, zonder zichzelf en de mensen om haar heen in gevaar te brengen?

Mijn ervaring:
Een heerlijke, meeslepende thriller die vanaf de eerste pagina weet te overtuigen. Het verhaal zit doordacht in elkaar, bevat sterke en verrassende wendingen en blijft tot het einde toe spannend. Theo-Henk Streng houdt de lezer knap in zijn greep door de druk precies op het juiste moment op te voeren of juist even los te laten. Zijn stijl is vlot, levendig en prettig leesbaar.

We volgen rechercheur Iris Rigter, een realistisch en goed uitgewerkt personage. Ze is scherp, vasthoudend en menselijk tegelijk. De combinatie van haar professionele gedrevenheid en de aandacht voor haar persoonlijke leven zorgt voor een volledig en gelaagd karakter. Ook de overige personages zijn divers, geloofwaardig en zorgvuldig neergezet. Rondom een aantal verdachte figuren weet Theo-Henk Streng bovendien een fijne sluier van geheimzinnigheid te creëren, wat de spanning verder verhoogt.

Het verhaal start direct krachtig met de moord op techmiljonair Victor Kranenburg, waardoor je meteen het verhaal wordt ingezogen. Naast de intrigerende hoofdlijn rond de dood van Kranenburg bouwt Theo-Henk Streng sterke zijlijnen in die het geheel meer diepte en nuance geven. De hightech-elementen zijn interessant en goed uitgelegd, zonder de vaart uit het verhaal te halen. De plotontwikkelingen zetten geregeld alles in een ander daglicht, terwijl ook de privéverhaallijnen, zoals de kwesties rondom Iris’ moeder en haar zoon, boeiend en overtuigend blijven. Naar het einde toe stijgt de spanning indrukwekkend en levert Theo-Henk Streng een sterke twist en een sterk afgerond slot.

Dodelijk algoritme is een pakkende, verrassende en uitstekend opgebouwde thriller. Met zijn vlotte schrijfstijl, realistische personages en slimme spanningsopbouw levert Theo-Henk Streng een spannend en goed verhaal. Een absolute aanrader voor liefhebbers van intelligente, goed geschreven thrillers.

Meer recensies van KimCoenen85

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.