Een eiland vol stilte, schuld en geheimen

KimCoenen85 29 januari 2026
Rechercheur Hulda Hermannsdóttir wordt naar het afgelegen eiland Elliðaey gestuurd, een plek waar stilte en eenzaamheid regeren. Wat begint als een nieuw onderzoek, krijgt al snel een angstaanjagende wending wanneer Hulda huiveringwekkende parallellen ontdekt met een onopgeloste moord van tien jaar geleden in de desolate Westfjorden.
Is er al die tijd een geduldige moordenaar actief geweest, verborgen in dit onherbergzame landschap? Terwijl Hulda steeds dieper doordringt in een web van leugens, halve waarheden en misleiding, groeit haar overtuiging dat niemand te vertrouwen is, zelfs niet degenen die het dichtst bij haar staan.
De spanning stijgt, de maskers beginnen te scheuren en het eiland bewaart zijn geheimen hardnekkig. Wie zal als eerste breken? En wat gebeurt er als de waarheid eindelijk aan het licht komt?

Mijn ervaring:
Met hoge verwachtingen begon ik aan het tweede deel van deze serie, en die zijn absoluut waar gemaakt. Ragnar Jónasson hanteert opnieuw een doeltreffende, scherpe maar sobere schrijfstijl die perfect past binnen het Scandinavische thrillergenre. De korte hoofdstukken, krachtige zinnen en beklemmende sfeer zorgen voor een verhaal dat vlot en moeiteloos leest, maar tegelijkertijd vol spanning en emotie zit.

Rechercheur Hulda Hermannsdóttir keert terug als hoofdpersoon, een intrigerend en complex personage dat we in het eerste deel al hebben leren kennen. Het is prettig om dit vertrouwde gezicht opnieuw te volgen. Haar vastberadenheid gaat hand in hand met innerlijke worstelingen, gevoelens van twijfel en eenzaamheid, en morele dilemma’s. Juist die combinatie maakt haar menselijk en geloofwaardig. Ook de bijpersonages zijn zorgvuldig en divers uitgewerkt. Iedereen lijkt iets te verbergen en niemand is volledig onschuldig, wat als lezer een constant gevoel van wantrouwen oproept en als een sluier over het hele verhaal ligt.

Het verhaal wordt opgebouwd in een rustig maar doelbewust tempo, waarbij de spanning zich gestaag opbouwt. De setting – het afgelegen eiland Elliðaey – vormt een ijzersterk decor dat het verhaal perfect ondersteunt. De kille, geïsoleerde omgeving versterkt het beklemmende gevoel en draagt bij aan de dreigende sfeer. Als lezer word je actief aan het puzzelen gezet: hoe verhouden de huidige moordzaak en een moord uit het verleden zich tot elkaar? Lange tijd wisselt mijn verdenking tussen verschillende personages, tot pas richting het einde de puzzelstukjes echt op hun plaats vallen en de connecties tussen heden en verleden zichtbaar worden.

Thema’s als schuld, zwijgen, vertrouwen en de gevolgen van oude geheimen staan centraal. Ragnar Jónasson laat overtuigend zien hoe verzwegen waarheden levens kunnen tekenen en hoe dun de scheidslijn tussen dader en slachtoffer soms is. Ik heb van begin tot eind genoten van dit beklemmende, sfeervolle en indrukwekkende verhaal vol onderhuidse spanning.

Het eiland is een sterke, spannende en sfeervolle thriller. Vooral de psychologische diepgang van de personages en de beklemmende setting maken dit boek bijzonder. Een absolute aanrader voor liefhebbers van Scandinavische thrillers. Ik kijk nu al uit naar het volgende deel.

Meer recensies van KimCoenen85