Een meesterlijke pageturner die je geen moment loslaat

KimCoenen85 09 januari 2026
‘Als ik vóór mijn dood één herinnering mocht wissen, dan zou het zijn wat ik daarbinnen heb gezien.’ Met die woorden worden rechercheurs Robert Hunter en Carlos Garcia geconfronteerd wanneer ze aankomen op een plaats delict die zelfs voor doorgewinterde rechercheurs elke verbeelding tart. Wat ze aantreffen, overstijgt alles wat ze ooit hebben meegemaakt.
Wanneer blijkt dat de dader geen grenzen kent, schakelt de LAPD de hulp van de FBI in. De jacht op de seriemoordenaar leidt tot een angstaanjagend inzicht: deze psychopaat moordt niet om te doden, maar om te creëren. Voor hem is elke misdaad een zorgvuldig gecomponeerd kunstwerk. En zijn ultieme meesterwerk… moet nog worden voltooid.

Mijn ervaring:
Grandioos. Zelfs mijn torenhoge verwachtingen weet Chris Carter opnieuw te overtreffen met deze nieuwe, pakkende en meesterlijke pageturner. Vanaf de eerste pagina’s van de denderende proloog zit ik volledig aan het boek gekluisterd en heeft Carter mijn onverdeelde aandacht. Zijn schrijfstijl is filmisch, vlot en messcherp. Hij weet precies wanneer hij het tempo moet opvoeren, vertragen of juist moet inzoomen, of informatie bewust achterhoudt, waardoor de spanningsboog ijzersterk wordt opgebouwd. Zoals we van hem gewend zijn bestaat het verhaal uit korte, krachtige hoofdstukken, wat het alleen maar moeilijker maakt om het boek weg te leggen.

We volgen opnieuw de geweldige personages Robert Hunter en Carlos Garcia: twee ijzerscherpe, ervaren rechercheurs die uniek en bijzonder realistisch zijn uitgewerkt. Wat dit deel extra krachtig maakt, is hoe Chris Carter hun ontwikkeling subtiel maar voelbaar laat voortborduren op eerdere zaken. Vooral Hunter’s analytische scherpte en psychologische diepgang komen indrukwekkend tot hun recht binnen deze emotioneel zware zaak. Daarnaast verdiept de band tussen Hunter en Garcia zich op een natuurlijke manier, zonder ook maar iets af te doen aan het tempo of de spanning van het verhaal.

Zowel de verhaallijn als de spanning worden met grote finesse opgebouwd en blijven van begin tot eind voelbaar aanwezig. Dit maakt het verhaal regelmatig beklemmend en intens. Chris Carter pakt je opnieuw met verrassende, krachtige twists en wendingen die je constant op het verkeerde been zetten. Elk spoor naar antwoorden roept tegelijkertijd nieuwe vragen op. Onderliggend weet hij op briljante wijze thema’s als obsessie, controle en perfectie te verweven, wat het verhaal extra gelaagd en verontrustend maakt.

Ook de psychologische opbouw is subliem. De dader is niet neergezet als een eendimensionaal monster, maar als iemand met een diep verontrustende kijk op de wereld en op zijn ‘kunst’, zoals hij het zelf noemt. Dit zet je als lezer aan het denken, zeker doordat Chris Carter de achtergrond van de dader met veel diepgang en subtiliteit in het verhaal heeft verwerkt. Tot aan het einde blijf je als lezer één stap achterlopen, waardoor de spanning richting het plot tot een ijzingwekkend hoogtepunt wordt opgedreven.

Het meesterwerk is een ijzersterke, indrukwekkende en razend spannende pageturner. Opnieuw bewijst Chris Carter wat voor fantastische auteur hij is. Met zijn filmische schrijfstijl, complexe en psychologisch uitgewerkte personages en een meeslepende verhaallijn waarin de onderhuidse spanning continu voelbaar is, is ook dit negende deel in de Robert Hunter-serie een verslavend goed verhaal dat je in één ruk wilt uitlezen. Geniaal.

Meer recensies van KimCoenen85