Op zoek naar jezelf in een wereld vol verwachtingen
Ik wil niet meer normaal doen, want ik bén niet normaal. Ik ben klaar met doen alsof ik groter ben, mezelf op een voetstuk plaatsen of neer te kijken op wie het zogenaamd minder goed voor elkaar heeft. Ik ben het zat om een masker te dragen. Het leven is niets meer dan een filter. Weet je hoe dat filter heet? FAKE – Fuck Authenticity & Keep pretending for Ever.
Max heeft er genoeg van. Hij staakt. De stilte thuis is om te snijden, en hij is klaar met iedereen die de baas over hem probeert te spelen. Wanneer de druk te hoog wordt, pakt hij zijn spullen en loopt weg, op zoek naar een plek waar hij kan ademhalen, waar niemand hem lastigvalt en hij gewoon zichzelf mag zijn.
Maar dan begint het spel: Max tegen de rest van de wereld. Zal het hem lukken iedereen te slim af te zijn? Er volgt een meeslepend verhaal over het zoeken naar wie je werkelijk bent – en wie je onderweg tot vriend wordt.
Mijn ervaring:
Wat een pakkend, meeslepend en vlot geschreven verhaal! Goedele Ghijsen heeft een krachtige, toegankelijke schrijfstijl en een heerlijk tempo in de verhaallijn. De korte, heldere hoofdstukken zorgen ervoor dat je moeiteloos door het boek vliegt, terwijl je vanuit Max’ perspectief zijn vlucht en zoektocht beleeft.
We volgen Max, een jongen die het gevoel heeft dat de hele wereld hem probeert te sturen en dat hij nooit echt zichzelf kan zijn. Goedele Ghijsen weet hem als puber levensecht neer te zetten; je stapt zonder moeite in zijn leef- en belevingswereld. Daardoor voel je direct mee met zijn onrust en de constante druk die van alle kanten op hem wordt gelegd.
Naast Max zet Goedele Ghijsen ook andere personages overtuigend neer: zijn begripvolle opa, zijn warme vader, de excentrieke Minne en de veeleisende moeder en stiefvader. Ze geven het verhaal kleur en diepte en laten zien hoe verschillend mensen kunnen reageren op iemand die zichzelf probeert te vinden.
Het verhaal begint op het moment dat Max besluit in staking te gaan. Meteen ervaar je de spanning thuis, waar zijn moeder en stiefvader veel van hem eisen, en op school, waar zelfs docenten druk op hem uitoefenen. Al snel neemt Max het heft in eigen handen: hij loopt weg.
Wat volgt is een bijzonder, meeslepend avontuur. Elke dag van zijn ‘nieuwe leven’ wordt verteld als een dag van een nieuwe jaartelling. Max maakt van alles mee, leert nieuwe mensen kennen, ontdekt inzichten over zichzelf en het leven, en groeit zichtbaar. Het avontuur loopt anders af dan je misschien verwacht, maar Goedele Ghijsen rondt het verhaal op een mooie, hoopvolle manier af.
Keerpunt is een originele en meeslepende young adult-roman. Goedele Ghijsen schrijft met vaart, gevoel en precisie, waardoor het verhaal je van begin tot eind vasthoudt. Max’ zoektocht naar vrijheid en naar wie hij werkelijk is, mondt uit in een verrassend, hartverwarmend en leerzaam avontuur dat je bijblijft.
Mijn ervaring: