Een zachte, troostrijke reis door verlies, verbondenheid en magie
Wanneer Yeon-hwa haar geliefde grootmoeder verliest, de raadselachtige eigenaresse van de gelijknamige nachtelijke bakkerij, besluit ze de zaak nog één maand open te houden. Niet overdag, maar uitsluitend ’s avonds, tussen tien uur en middernacht.
Al op de eerste nacht staat er iemand klaar om haar te helpen. Hij kent de bakkerij beter dan zijzelf en onthult dat Hwawoldang allesbehalve een gewone winkel is: sommige klanten komen van heel ver… en niet allemaal uit de wereld van de levenden.
Met de stille steun van de zwarte kat die door de bakkerij dwaalt, leert Yeon-hwa welke wonderlijke gebakjes hun bezoekers precies nodig hebben om verder te kunnen op hun reis. Terwijl zij hen helpt, beginnen de geheimen van haar eigen familie zich stukje bij beetje te ontvouwen. En zo ontdekt Yeon-hwa niet alleen de magie van de bakkerij, maar ook de verborgen kracht in zichzelf.
Mijn ervaring:
Wat een prachtig en ontroerend boek is dit. Vanaf de eerste pagina voelde ik de rustige, warme en soms emotionele schrijfstijl van Lee Onhwa, en dankzij de prachtige vertaling van Teun Meeuwsen werd ik volledig meegenomen in de sfeer van de middernachtbakkerij. De verhalen van de bezoekers en dat van Yeon-hwa zelf, raakten me op verschillende momenten echt diep.
Het verhaal begint bij het verlies van Yeon-hwa’s grootmoeder. Ze erft niet alleen spullen, maar ook een bijzondere taak: de bakkerij een maand lang openhouden, elke avond tussen tien en middernacht. Vanuit dat startpunt ontvouwen zich vier verhalen van klanten die allemaal met iets anders worstelen. Rouw, twijfel, liefde, hoop; het zit er allemaal in. Het mooie is hoe herkenbaar en menselijk deze ontmoetingen aanvoelen, alsof je zelf even naast Yeon-hwa in de warme bakkerij staat.
Tussendoor leer je Yeon-hwa steeds beter kennen. Je ziet hoe ze groeit, hoe ze voorzichtig nieuwe verbindingen aangaat, en hoe de band met onder andere April langzaam vorm krijgt. Het vijfde verhaal, dat meer draait om haar eigen emoties en verleden, vond ik misschien wel het meest ontroerend. Het raakte precies dat plekje waar verdriet, herkenning en heling samenkomen.
De manier waarop Lee Onhwa alles samenbrengt in het slot vond ik echt prachtig. Het voelde rond, liefdevol en helend, alsof niet alleen de klanten, maar ook Yeon-hwa een stap verder komt in haar leven.
Kleine wonderen in de middernachtbakkerij is voor mij zo’n boek dat je dicht bij je houdt, omdat het je raakt op een zachte en troostrijke manier. Een verhaal vol herkenbare emoties, bijzondere ontmoetingen en mooie inzichten. Het laat je de wereld even net iets warmer en zachter zien.
Mijn ervaring: