Een toegankelijk pad naar innerlijke vrijheid
Ontwaken is de meest pure vorm van geluk. Het is geen einddoel dat je moet bereiken, maar een natuurlijke staat van zijn die voor iedereen toegankelijk is. Toch maken we het onszelf vaak onnodig ingewikkeld. Door te zoeken, te streven en te denken, staan we ons eigen ontwaken juist in de weg. Alex van Galen mediteerde jarenlang bij een gerealiseerde yogi en ervoer diepe staten van gelukzaligheid en trance (samadhi). Maar ondanks deze spirituele ervaringen bleef hij uit balans. Hij kampte met stress, fysieke klachten en een diep gevoel van ontevredenheid. Pas toen hij in aanraking kwam met het geaarde taoïsme, vond hij werkelijk contact met zichzelf en ontdekte hij wat ontwaken werkelijk betekent. In Moeiteloos ontwaken laat Van Galen zien dat ontwaken begint in het lichaam. Daar is geen ruimte voor de verhalen en waanbeelden van het ego. Door te landen in je lichaam wordt het mogelijk om je ‘rugzak neer te zetten’: de psychologische en emotionele ballast die je al jaren met je meedraagt daadwerkelijk los te laten.
Dit boek biedt eenvoudige, toegankelijke taoïstische oefeningen die je helpen het contact met je lichaam en de aarde te verdiepen. Zo laat je overbodige ideeën los en ontstaat ontwaken als wat het werkelijk is: een natuurlijk, moeiteloos proces.
Mijn ervaring:
Wat een bijzonder, helder, toegankelijk en opvallend geaard verslag in boekvorm. In dit boek doet Alex van Galen openhartig verslag van zijn persoonlijke weg en zoektocht naar een praktische, belichaamde spiritualiteit. Hij durft eerlijk, kwetsbaar en zonder omwegen te spreken over zijn ‘diepe dalen en hoge spirituele pieken’. Dat doet hij op een nuchtere en prettige manier, met hier en daar een lichte, humoristische toon. Juist daardoor voelt het verhaal warm en toegankelijk en word je moeiteloos meegenomen.
Hoewel het boek non-fictie is, leest het als een verhaal met personages. Alex van Galen is zelf de verteller en schrijft over zijn hunkering naar bevrijding, maar ook over zijn lichamelijke klachten en innerlijke worstelingen. Daarnaast komen de yogi-leraren bij wie hij jarenlang in de leer was aan bod, en later zijn tao-leraar, die een wezenlijke wending in zijn pad markeert.
Het boek heeft een heldere en prettige opbouw. Alex van Galen begint bij de herkenbare valkuilen van het zoeken en het ingewikkeld maken, en maakt vervolgens een mooie, natuurlijke beweging naar het lichaam zelf. Wat mij persoonlijk raakte en inspireerde, is hoe hij steeds terugkeert naar wat het lichaam voelt en nodig heeft. Hij brengt spiritualiteit terug naar eenvoud en maakt het helder en concreet. Geen nieuwe ideeën of zweverige uitspraken, maar voelen, landen en oefenen.
Bij het verhaal horen ook praktische oefeningen en meditaties, toegankelijk via een link en wachtwoord in het boek. Deze laagdrempelige taoïstische oefeningen zijn gericht op het contact met buik, organen, lichaam en aarde, waardoor je zelf direct aan de slag kunt.
Juist daardoor voelt dit spirituele boek niet als een hoogdravend of verheven verslag over jarenlange meditatie om een bepaalde staat te bereiken. Integendeel: het wordt duidelijk dat je alles al in je hebt om te ontwaken en verder te groeien op je spirituele pad, zolang je maar steeds terugkeert naar jezelf en bewust contact maakt met je lichaam.
Moeiteloos ontwaken is een eerlijk, openhartig en helder boek waarin een persoonlijk spiritueel verslag naadloos samengaat met praktische spiritualiteit. Met de oefeningen nodigt Alex van Galen je uit om niet alleen te lezen, maar ook te ervaren en werkelijk thuis te komen bij jezelf, je buik, je lichaam en de aarde. Een heerlijk nuchter, toegankelijk en mooi boek.
Mijn ervaring: