Een roman die je hart én je wereld openbreekt

KimCoenen85 12 februari 2026
Oxford, 1901. Lilian Delaney droomt van een leven als boekbinder, maar in een wereld die door mannen wordt beheerst lijkt die toekomst onbereikbaar. Tot ze een beschadigd, deels verbrand boek in handen krijgt en daarin een verborgen brief ontdekt die al vijftig jaar zwijgt over passie, verraad en moord. Wat begint als een toevallige vondst, groeit uit tot een gevaarlijke zoektocht. Er blijken meer boeken te bestaan met verzegelde geheimen, en iemand is vastbesloten ervoor te zorgen dat die nooit gelezen worden. Van stoffige boekhandels tot verborgen bibliotheken van schimmige verzamelaars: Lilian volgt het spoor van inkt en leugens.
Maar elk geheim heeft een prijs. Hoe ver durf je te gaan voor de waarheid, als een verhaal je leven kan verwoesten?

Mijn ervaring:
Wauw, wat een betoverend, sfeervol en ontzettend goed boek is dit. Ik heb het werkelijk verslonden: ik ging er volledig in op en verloor compleet het besef van tijd. Het is een historische roman die spanning en mysterie moeiteloos verweeft. A.D. Bell hanteert een beeldende, bijna tastbare schrijfstijl; je ziet Oxford in 1901 zo voor je, met zijn steegjes, werkbanken en de onmiskenbare geur van oude boeken. Het is wel een boek waarvoor je de tijd moet nemen, maar juist dat maakt dat het verhaal zoveel sfeer, gevoel en emotie oproept.

We volgen Lilian, die veel meer is dan een dappere heldin. Ze balanceert continu tussen ambitie en de angst om te falen, tussen loyaliteit en haar diepe verlangen naar vrijheid. Ook de bijpersonages voelen nergens overbodig aan, maar dragen allemaal bij aan zowel het verhaal als de ontwikkeling van Lilian. Vooral John Caxton springt eruit: een intrigerend, hartverwarmend en tegelijk spannend personage dat dient als Lilian’s emotionele anker.

Het verhaal wordt rustig opgebouwd, maar al vrij snel doet Lilian een bijzondere ontdekking die leidt tot een mysterieus, spannend en indrukwekkend avontuur. A.D. Bell weet daarbij de magie en liefde voor boeken volledig tot leven te brengen. Het lezen voelt als verdwalen in een oude bibliotheek: spannend, verslavend en net een tikje gevaarlijk.

‘Uw verhaal heeft mijn wereld en mijn hart opengebroken en me laten zien hoe groot het werkelijk is. Ik had de liefde voor mezelf opgegeven…’

Het verhaal raakt krachtige thema’s aan, zoals de macht van verhalen, geheimen en verborgen waarheden, vrouwelijke ambitie en emancipatie, morele verantwoordelijkheid en de invloed van het verleden op het heden. De boodschap is overtuigend en blijft hangen: verhalen hebben macht - en wie ze leest of onthult, draagt die macht met zich mee.

Het geheim van de boekbinder is een prachtige, originele, meeslepende en spannende roman. Sfeervol en beeldend geschreven, met een intrigerend en goed doordacht verhaal waarin je volledig opgaat. Een boek dat je niet alleen meesleept, maar ook afsluit met een prachtige en betekenisvolle boodschap.

Meer recensies van KimCoenen85

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.