Een meeslepende YA-fantasy waarin loyaliteit en moraal op scherp worden gezet
Na haar afstuderen aan de Academie van Eldora treedt Vipsana samen met haar vrienden toe tot de rangen van de beschermers. Ze is bijzonder: naast beschermer is ze ook een fluisteraar, gezegend met zeldzame magische krachten.
Wanneer een verwoestende oorlog uitbreekt tussen Eldora en de andere verbondssteden, marcheert het Eldorese leger richting Aristeia. Wat Vipsana op het slagveld aantreft, is niets zoals ze zich had voorgesteld. Gedreven door schuld en verantwoordelijkheid besluit ze het ondenkbare te doen: alleen onderhandelen met de vijand.
Maar haar moedige keuze keert zich tegen haar. Al snel wordt Vipsana gezien als een verrader. Niet alleen door Eldora, maar ook door de vrienden die ze vertrouwde.
Dit eerste deel over Vipsana en haar wereld verweeft epische fantasy met een setting die doet denken aan de klassieke oudheid. Een meeslepend YA-verhaal over vriendschap, loyaliteit, politieke intriges en de dunne grens tussen held en verrader.
Mijn ervaring:
Wat een verrassende, originele en intrigerende young adult-fantasy. Sanna van der Molen schetst een wereld die sterk doet denken aan de klassieke oudheid, maar deze op verfrissende wijze aanvult met magie, politieke spanningen en persoonlijke strijd. Haar schrijfstijl is beeldend, helder en vlot. Na een rustige beginschets krijgt het verhaal al snel een prettig tempo dat blijft boeien en meeslepen.
We volgen Vipsana, een beschermer én fluisteraar met zeldzame magische krachten. Van der Molen weet haar neer te zetten als een realistisch, gelaagd en complex personage. Juist door haar innerlijke conflicten en bijzondere gaven is Vipsana intrigerend en menselijk. Haar ontwikkeling vormt het kloppende hart van het verhaal. Haar aanvankelijk zwart-witte kijk op de wereld; vrienden zijn trouw, oorlog is goed of kwaad verschuift wanneer ze gebeurtenissen vanuit andere perspectieven leert bekijken. Haar worstelingen met morele dilemma’s, verraad en loyaliteit en haar groei van naïeve beschermer tot een complexe heldin zijn overtuigend en herkenbaar uitgewerkt. Ik voelde haar pijn, haar twijfels en haar kracht bij elke moeilijke keuze.
Het verhaal is zorgvuldig opgebouwd. Hoewel het rustig begint en een goed beeld schetst van de geïsoleerde wereld waarin Vipsana opgroeit en leeft, bouwt de spanning zich gestaag op. Actie en reflectie wisselen elkaar op natuurlijke wijze af, waardoor je moeiteloos wordt meegezogen in zowel politieke intriges als persoonlijke drama’s. De wereld ontvouwt zich stap voor stap en sommige scènes lees je bijna ademloos.
Thema’s als vriendschap, verantwoordelijkheid, verraad en de dunne grens tussen goed en kwaad zijn sterk verweven in het verhaal. Zonder neerbuigend te zijn, zet het boek aan tot nadenken over het maken van eigen keuzes en trouw blijven aan jezelf én aan anderen. De cliffhanger aan het einde maakt het wachten op deel twee extra spannend.
Het geheim van de fluisteraar is een sterke en meeslepende young adult-fantasy met een beeldende en vlotte schrijfstijl. De door de klassieke oudheid geïnspireerde wereld vol magie en politieke intriges weet te boeien van begin tot eind. Vipsana is een gelaagd en realistisch hoofdpersonage dat een indrukwekkende groei doormaakt, waardoor je haar snel in je hart sluit. De cliffhanger maakt nieuwsgierig naar het vervolg.
Mijn ervaring: