Verdwalen in een speels en verrassend vogelrijk
Wat gebeurt er als vogels de hoofdrol krijgen in speelse, vormvaste gedichten? In Vijfentwintig Vogelverzen ontstaat een vrolijk en verrassend vogeluniversum waarin meer dan tachtig soorten opduiken: van de Rouwmees en de Koolmees tot de onverstoorbare Nimmerzat.
Elk gedicht begint met twee vogels die samen een klein verhaal openen. Soms zijn ze dichters, muzen of intellectuelen, soms raken ze verstrikt in een writer’s block of een ander onverwacht probleem. Gelukkig vliegen er altijd wel andere vogels langs die voor een originele – en vaak geestige – oplossing zorgen.
Met humor, ritme en speelse taal nodigt deze bundel uit om de wereld even door vogelogen te bekijken. Vijfentwintig Vogelverzen laat zien dat poëzie licht, verrassend en vooral heel plezierig kan zijn.
Mijn ervaring:
Wat een heerlijk, speels en kleurrijk vogeluniversum om in te belanden. Met deze dichtbundel neemt Liz Ditters je mee in vijfentwintig vormvaste gedichten waarin meer dan tachtig verschillende vogels figureren. Dat is bijzonder, creatief en verrassend. Elk vers begint met een vogelduo dat de basis vormt voor een klein, vaak humoristisch rijmverhaal vol onverwachte wendingen en gebeurtenissen.
Liz Ditters schrijft licht, speels en ritmisch en haar plezier in taal is duidelijk voelbaar. Rijm, klank en inventieve woordvondsten geven de gedichten een muzikale cadans, waardoor ze prettig en bijna vanzelf tot je als lezer komen. Tegelijkertijd blijft de taal toegankelijk, waardoor de gedichten vlot en gemakkelijk lezen. De combinatie van een strakke vorm en een rijke fantasie geeft de bundel een charmant en eigen karakter.
De personages zijn vogels, maar met duidelijke menselijke eigenschappen. Sommige zijn gevoelig of bedachtzaam, anderen eigenzinnig of behulpzaam. Daardoor ontstaat een subtiele psychologische laag waarin menselijke emoties en relaties herkenbaar worden. Dit maakt de gedichten niet alleen speels en humoristisch, maar geeft ze ook extra diepgang.
Elk gedicht staat op zichzelf, maar samen vormen ze een vrolijk en speels geheel. Het tempo blijft prettig hoog: de gedichten zijn compact en eindigen vaak met een verrassende twist. Regelmatig zat ik met een glimlach te lezen. De humor, de verrassende vogelduo’s en de speelse toon zorgen ervoor dat je deze bundel gemakkelijk tussendoor oppakt, maar er toch steeds weer in wilt blijven lezen.
Vijfentwintig Vogelverzen is een originele, luchtige en speelse dichtbundel vol taalplezier en verbeelding. Een toegankelijke bundel die vlot leest en regelmatig een glimlach oproept. Een aanrader voor liefhebbers van creatieve, speelse en toegankelijke poëzie.