Wanneer liefde omslaat in angst
Ellen is altijd alert, maar de waarschuwingssignalen in haar relatie met Johan ziet ze niet. Voor haar is hij de aantrekkelijkste man ter wereld. Wanneer trekt de waas voor haar ogen op en ziet ze de werkelijkheid onder ogen, voordat het te laat is?
De coronapandemie schudt haar ruw wakker. Achter de voordeur blijkt de hel vaker te heersen dan de hemel. Vastbesloten om te overleven moet Ellen alles op alles zetten om Johans manipulaties te doorbreken. Terwijl haar ambitie haar voortstuwt, smeedt ze in stilte een gewaagd plan om voorgoed aan hem te ontsnappen. Maar zal het haar lukken?
Mijn ervaring:
Wat een pakkende, aangrijpende en intrigerende thriller. Vooral het nawoord van Jolanda Esselink maakt diepe indruk: daarin wordt duidelijk dat dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Die wetenschap geeft het boek extra gewicht. Het is bovendien merkbaar dat Jolanda Esselink grondig onderzoek heeft gedaan naar partnermishandeling en femicide, wat het verhaal zowel realistisch als confronterend maakt.
We volgen Ellen, wier verhaal begint met een indringende en dreigende proloog. Al vanaf de eerste pagina weet Jolanda Esselink empathie voor haar hoofdpersoon op te roepen. De angst, spanning en beklemming binnen de relatie zijn overtuigend neergezet. De personages voelen complex en levensecht aan en zijn ook psychologisch sterk uitgewerkt.
Na de proloog volgt de vlucht van Ellen uit een onhoudbare thuissituatie, waarin haar leven ernstig wordt bedreigd. Wat volgt is een heftig en emotioneel verhaal waarin Ellen op zoek gaat naar zichzelf en naar een nieuw bestaan, los van Johan. Jolanda Esselink weet Ellens gedachten, emoties en vooral haar angsten indrukwekkend te verwoorden. Niet alleen het trauma en manipulatie uit haar eerdere relatie, maar ook haar worsteling met vertrouwen, liefde en het vinden van een nieuw thuis en de macht om te willen overleven zijn op krachtige wijze in het verhaal verweven. Het plot is spannend, intens en verrassend. De ontknoping nam een andere wending dan ik had verwacht en zorgde voor een adembenemende leeservaring.
Moordvent is een indrukwekkende en aangrijpende thriller met een vlotte, levendige schrijfstijl. Jolanda Esselink weet complexe personages met psychologische diepgang neer te zetten en een verhaal te vertellen dat je raakt. Juist omdat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, komt het extra hard binnen. Ik hoop dan ook dat we in de toekomst nog veel meer van haar zullen lezen.
Mijn ervaring: