De natuur als vriend

Krista Feije 18 januari 2022
Permacultuur deskundige en schrijfster Kirsten Bradley schreef een kleurrijk, informatief kinderboek over tuinieren. In een tuin, balkon en ook op de vensterbank kun je namelijk natuur vinden, naar je toe halen, ervan leren en ervoor zorgen, aldus de Australische auteur. En… je kunt met natuur toveren!

Met de juiste materialen kunnen kinderen in een aantal eenvoudige, goed geïllustreerde stappen zelfstandig tot een verrassend botanisch resultaat komen. Zo kunnen ze thuis groente kweken, een planten-terrarium maken of een kruidentuintje aanleggen. Ook aan de randvoorwaarden van groeiende en bloeiende natuur wordt gedacht. Zo worden de kinderen gestimuleerd om een droog en veilig insectenhotel te bouwen, leren ze hoe je het beste zaad kunt bewaren en knutselen ze een windwijzer. Tussen de activiteiten door is er ruimte vrijgemaakt voor theorie over verschillende onderdelen van de tuin.
Als kers op de taart stimuleert dit complete tuinhandboek de kinderen om een natuurdagboek bij te houden. Een mooie manier om de seizoenen, de natuur om je heen en het eigen tuintje beter te leren kennen en te monitoren.

De prachtige, folkloristisch-ogende illustraties in dit 52 pagina’s tellende hardcoverboek zijn van de hand van de nomadische Aitch. De van origine Roemeense illustratrice creëert een sprookjesachtige, vintage-look op elke stevige bladzijde van het boek. De tekenstijl nodigt zeker uit om direct aan de slag te gaan met de titel van het boek in het achterhoofd:
Hoe tover ik mijn vingers groen? Door in de aarde te wroeten, elk seizoen!

Doelgroep
Voorlezen en samen aan de slag: kinderen vanaf 4 jaar