Een ontroerende laatste reis

LeesLies 26 januari 2026
Alles voor de reis – Adriaan van Dis

(…) Bonjour philippine! Zo begroetten we het geluk twee amandelpitten in één schil te vinden – velletjes tegen elkaar gevlijd. Zo’n noot smaakt bitter. Er zat ook een bittere kant aan onze liefde. Er was een Ander. (…)

(…) Je liegt wat af op reis. Niet zozeer om discussies te vermijden, als wel om onze o zo superieure westerse verworvenheden in een ander jasje te steken (…)

Doorgewinterde romanschrijver Adriaan van Dis raakte in een periode waarin hij rolstoelafhankelijk was geïnspireerd om het verhaal over zijn in 2023 overleden grote liefde op te tekenen. Dit heeft geresulteerd in de openhartige en onthullende autobiografische roman “Alles voor de reis” waarin Van Dis een ode brengt aan zijn “Eefje” met wie hij ruim 38 jaar een relatie had, terwijl zij simultaan samenleefde met een andere man.

Op haar sterfbed in een hospice haalt Van Dis herinneringen met Eefje op door gezamenlijk in visuele gedachten terug te gaan naar de vele reizen die zij samen hebben gemaakt en halen zij troost uit de schoonheid van korte literaire werken die door Van Dis in zijn verhaal worden geciteerd.

Van @declubvanechtelezers heb ik dit mooie boek ontvangen en had ik de eer om een review te schrijven. Het is voor mij de eerste keer dat ik een roman van de hand van Van Dis heb mogen lezen en na enkele jaren van alleen maar e-books lezen was het zeer aangenaam om weer eens in een papieren boek te kunnen bladeren .

Van Dis heeft een mooie poëtische schrijfstijl die goed te begrijpen is vanwege de korte zinnen die hij hanteert. Ook de korte hoofdstukken maken het boek in zijn geheel vlot leesbaar. Op een aangrijpende en wijze beschrijft Van Dis het stervensproces en zijn liefde voor de vrouw die nooit geheel de zijne mocht zijn. De in het verhaal opgenomen citaten van de literaire werken van andere schrijvers en dichters had voor mij persoonlijk iets minder gemogen, maar vind ik wel passend en begrijpelijk binnen de context van deze roman.

Wat mij betreft is Van Dis er zeer in geslaagd om zijn memoires vast te leggen in de vorm van deze ontroerende roman. Het is dan ook zeker niet het laatste boek dat ik van Van Dis zal lezen. Dankjewel @declubvanechtelezers voor deze mooie aanwinst!