Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ongedwongen, ingetogen feminisme

Lieke Roovers 18 juli 2024 Hebban Recensent

Mia You (1980) is geboren in Zuid-Korea, opgegroeid in de Verenigde Staten en woont momenteel in Nederland. Festival is haar vierde dichtbundel. Voorheen zijn van haar Objective Practice (2007), I, Too, Dislike It (2016) en Rouse the Ruse and the Rush (2023) verschenen. Festival is de eerste bundel van You die naar het Nederlands vertaald wordt. De vertaling is grotendeels gedaan door Eddie Azulay, met uitzondering van enkele gedichten.

'You speelt met de conventies van de dichtkunst en experimenteert binnen tradities, maar houdt zich zelden aan de regels.' – recensent Lieke

Festival bestaat uit vijf delen van voornamelijk vrije vers. You speelt met de conventies van de dichtkunst en experimenteert binnen tradities, maar houdt zich zelden aan de regels. Het openingsgedicht 'Antifoon' zet ook inhoudelijk onmiddellijk de toon. Hierin wordt religie op welhaast schokkende wijze gecombineerd met seksualiteit en de daarbij horende moderne ongemakken, met komisch effect. You is grappig op een droge, losse manier. Haar humor doet een beetje denken aan de proza en poëzie van Margaret Atwood, met eenzelfde feministische inslag en een soortgelijke vederlichte, ongedwongen stijl. Het gaat over onrecht en intersectionele ongelijkheid, waar – begrijpelijk – nogal wat woede bij komt kijken, maar You laat die emotie zelden domineren. Haar gedichten zijn raak en scherp, zonder meteen té gemeen te zijn.

Het is wel handig als je ook het Engels beheerst, want de vertaler laat regelmatig wat regels onvertaald. Soms om woorden of zinnen te benadrukken, maar soms ook simpelweg om de twee talen naast elkaar te zetten en zo het verschil te laten zien in betekenis. Tussendoor benut You eveneens vanuit het Koreaans naar het Engels vertaalde poëzie van andere dichters – vaak voorafgegaan door het gedicht in de oorspronkelijke taal. Het biedt een interessante blik op de Koreaanse dichtkunst waarop You verder bouwt en waar haar poëzie mee contrasteert. Gedichten zijn sowieso lastig om te vertalen, maar Festival herbergt zoveel cultureel-specifieke beeldspraak (uit drie verschillende culturen!) dat de vertaler echt knap werk heeft afgeleverd. Daarnaast put You voor verwijzingen uit populaire westerse gedichten, maar ze verwerkt bijvoorbeeld ook Afrikaanse invloeden in haar werk.

You schuurt een beetje aan tegen wat soms denigrerend Instagram-poëzie wordt genoemd. Vooral in de tweede helft van de bundel krijgt het meer voor de hand liggende proza de overhand. Vanzelfsprekend hoeft niet alles te verdrinken in metaforen, maar hier zijn poëzie en proza vrijwel niet van elkaar te onderscheiden, terwijl een gedicht toch echt iets anders is dan gewoon proza met wat meer lege ruimte op de bladzijde. Een andere Instagram-valkuil weet ze gelukkig wel te omzeilen; You breekt met de trend om emotie ongefilterd over de lezer uit te storten. Zonder bombast verhaalt ze over het slikken van antidepressiva en het overlijden van haar vader. Hier is iemand aan het werk die duidelijk precies weet wat ze met een bepaald onderwerp wil zeggen en ook precies hoe ze dat moet doen: methodisch, ingetogen, zonder zweempje exhibitionisme.

Festival behelst slechts 121 pagina's. In deze beperkte ruimte krijg je erg veel en erg veel variatie. De tweede helft van de bundel is van beduidend mindere kwaliteit dan de eerste helft, maar al met al zijn de trefzekere stijl en de boeiende inhoud ruim voldoende om de kleine mankementen te vergeven.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een denkend boek' en 'Lees een jong boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Lieke Roovers

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.