Een heerlijke decembernovelle om even bij weg te dromen

LilavanBreugel LilavanBreugel
15 mrt 2021

Het verhaal draait om drie inwoners van een Zeeuws kustdorp waarvan Eindejaarsman Jaap er één is, maar voor mij wel de meest innemende inwoner. Met sinterklaas en de kerstman terug naar huis, wil Jaap als andere goeddoener in de rol van Eindejaarsman, midden in de nacht een cadeau achterlaten bij een bevriend echtpaar dat wel wat hulp kan gebruiken. Om dat in stilte en ongezien voor elkaar te krijgen is lastiger dan hij had gedacht. Bovendien besluit hij dat de Eindejaarsman niet alleen geeft, maar ook neemt. Ook de volgende nacht hijst hij zich in het rode pak om een cadeau bij iemand af te leveren. En wat doet die onbekende vrouw in het holst van de nacht op het dorsplein?
Het tweede personage is Chantal. Zij en haar man Remco zijn de eigenaars van het dorpshotel. Na een brand zitten ze financieel aan de grond. Chantal ziet een oplossing voor hun geldnood, maar daar krijgt ze al snel spijt van.
Lila is de derde inwoner van het dorp waar het verhaal om draait. Ze is weduwe en heeft een drogisterij die ook toeristische spulletje verkoopt. Wanneer politieagent Milan hulp biedt als een populier haar winkelruit heeft vernield komen de verliefde gevoelens die ze als tiener voor hem had, weer naar boven. Dan zegt Milan dat hij ergens anders heeft gesolliciteerd.
Louche aannemer Dirk en zijn zoon Mark komen niet uit het dorp. Ze zijn met een tas vol zwart geld op doorreis naar Antwerpen en willen eerst uitwaaien in een ander dorp aan de Zeeuwse kust. Gladheid, sneeuw en vreemde gebeurtenissen gooien hun plannen om.

De Eindejaarsman is een heerlijke decembernovelle om even bij weg te dromen. Het heeft alle elementen die een decembervertelling voor mij de moeite waard maken. Spanning, humor, de juiste weersomstandigheden, tot inkeer komen en liefde. Er zit zelfs een kleine Dickens-draai in een van de verhaallijnen. Ik heb ervan genoten, ook al is het nu pas oktober. In december ga ik hem gewoon nog een keer lezen. Wat mij betreft mag er een film van worden gemaakt, eentje die ik net als The Holiday en Love Actually, ieder jaar opnieuw wil zien!

Meer recensies van LilavanBreugel