Je kunt het niet meer terug draairen

liv20000 16 april 2025
Je kunt het niet meer terugdraaien!

De titel van het boek is Spijt! Het is geschreven door Carry Slee en de eerste druk was in 1996. Spijt! Is bekroond door de Jong Jury en de Nederlandse kinder jury. De film spijt! Kwam 20 juni 2013 uit. De film is gemaakt door Dave Schram. Ik heb dit boek gekozen omdat ik de film al eerder heb gezien en het interessant vond, maar ook is het verhaal heel realistisch.

Het boek spijt! Gaat over een jongen Jochem die gepest wordt omdat ze hem te dik vinden of lelijk. Jochem raakt een beetje bevriend met David, die later een belofte doet om hem te helpen als hij weer gepest wordt door Sanne, Justin en Renco. Houd hij zich aan deze belofte? Iedereen weet dat Jochem wordt gepest door die vier maar ze doen er nooit wat aan. “Gisteren hoorde hij die drie smoezen dat Jochem niet op de klassenfoto mocht”. De avond van het klasse feest is het genoeg Jochem doet iets wat voor iedereen shockend is, zelfs voor de drie Pesters.

De hoofdpersonen zijn Jochem en David. Je zit namelijk in het perspectief van David, maar het verhaal gaat over Jochem.

Ik vond het een goed en interessant boek. Het einde was spannend, want waar was Jochem. De verhaallijn is heel realistisch, het gebeurt vaak dat er iemand is die er gepest wordt en er geen hulp vraagt. Je kan goed inleven met de karakers, je weet Davids gedachtes en vaak kom je nog iets te weten over het verleden. “Als Niels een stukje kauwgom in zijn mond stopt waarschuwt ze niet voor de kleur- en smaakstoffen (...), zonder dat ze over haar favoriete thee beging” dit is wat ze normaal deed. “Net als vorig jaar toen ze naar Texel gingen. Sanne had Jochem toen al weken opgefokt”. Ook krijg je vanaf Davids perspectief veel te weten over Jochem. De karakters zelf worden beschreven waardoor je het goed kan voorstellen. “Ze heeft kort blond haar en een gezicht vol sproeten. Ze draagt een stoer leren jasje.” Het begon met plagen wat steeds erger werd tot de nacht van het schoolfeest waar de Pesters te ver gingen. Het verhaal in het boek is goed lopend en de schrijftaal is makkelijk te lezen. De zinnen lopen goed door waardoor je het makkelijk door leest.

Ik zou dit boek zeker aanraden, want het is een goed lopend verhaal. Het is heel realistisch waardoor je er ook wat van kan leren. De leeftijd categorie is rond de 12-14 jaar. De hoofdpersonen zijn zelf rond die leeftijd, die leeftijd kan dit verhaal misschien met zijn/ haar eigen leven vergelijken.

Ik geef het boek 3,5 ster, het is een interessant boek alleen wel echt heel verdrietig verhaallijn.