Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boeiende verhaallijn

Loortje Leest 07 juni 2024
De studente Amy heeft het in haar jonge leven al aardig voor haar kiezen gehad. Eerst verloor ze haar oudere zus door een auto-ongeluk en drie jaar later, op de avond dat Amy als 18-jarige voor het eerst alleen uitgaat, plegen haar ouders zelfmoord in hun garage. Ze heeft sindsdien zelf al meerdere zelfmoordpogingen gedaan, dankzij haar goede vriendin Lizzy is Amy er nog altijd en weet ze tussen de drugs en het drinken door een studie te volgen. Wanneer Lizzy terloops opmerkt dat onheil altijd in drieën komt, begint Amy te malen en concludeert ze dat zij uiteindelijk ook zal sterven. Dat is immers de regel van drie.

---Het dagboek van Amy---
Vanaf het moment dat Amy tot het besef komt dat haar ouders nagenoeg precies drie jaar na de dood van haar zusje zelfmoord pleegden en dat dat inmiddels ook bijna drie jaar is geleden, houdt ze een dagboek bij. Het kan namelijk niet anders dan dat zij in de komende weken de volgende zal zijn.

Ondanks het feit dat ze recent nog een zelfmoordpoging heeft gedaan, geeft dit haar levenslust. Ze is van plan om deze regel van drie te doorbreken en gaat op onderzoek uit. Haar gedachten en bevindingen houdt ze nauwgezet in een schriftje bij. Er is namelijk een redelijke kans dat ze alsnog aan het onheil ten prooi valt en op deze manier heeft iemand anders misschien nog wat aan datgene wat ze voor haar dood ontdekt.

Haar vriendin Lizzy begrijpt niets van Amy’s obsessie met deze regel van drie. Volgens haar is het grote onzin. Toch weerhoudt dit Amy er niet van om gewoon door te gaan. Ze gaat zelfs in gesprek met een religiewetenschapper om uit te zoeken of daar misschien de sleutel van het raadsel ligt.

---De vloek blijft doorgaan---
Het is een paar jaar later en op dezelfde universiteit zit Ila met twee vrienden in haar studentenflat wanneer één van hen tijdens het draaien van een joint vraagt of ze weleens van dat dode meisje hebben gehoord. Ze is gestorven door de regel van drie.

“’Het onheil komt altijd in drieën,’ zegt Alexander. ‘Dat is algemeen bekend. Dat is dus de vloek. De regel van drie. Als je hem krijgt, ga je dood en dan gaat hij verder op iemand anders.’
‘En een meisje hier op de uni heeft hem gekregen?’ vraag ik. Mijn interesse is toch een beetje gewekt door al deze details.
‘Een vloek krijg je niet,’ zegt Nate nogmaals. Hij begint al wat heser te klinken.
‘Deze wel,’ houdt Alex vol. ‘De vloek is ooit bij iemand begonnen, maar hij hield niet op toen diegene doodging. Hij ging verder. Hij kreeg een eigen leven. En hij zal voor altijd blijven doorgaan.’”

Op zich zou dit gesprekje tot niets moeten leiden. Het is alleen zo dat de ouders van Ila door een koolmonoxidelek zijn gestorven. En dat haar broer drie jaar later aan een hartaanval overleed. Ook dat is inmiddels bijna drie jaar geleden…

---Een boeiende verhaallijn---
Ik heb echt genoten van dit duistere mysterie waarin drie vrouwen aan een dubieus noodlot proberen te ontkomen. Als lezer word je voortgedreven door de verschillende vraagstukken die het verhaal oproept: is die regel van drie onzin of is het echt? Gaat Amy het overleven? Gaat Ila erachter komen wat er met Amy is gebeurd om zo aan haar eigen lot te ontkomen? Zal Eve ontdekken hoe het werkelijk in elkaar zit?

Ripley weet heel ingenieus een boeiende verhaallijn te scheppen waarbij je uiteindelijk versteld achterblijft omdat pas tegen het einde blijkt hoe knap het echt in elkaar steekt. En met kippenvel op beide armen door die allerlaatste brief.

Sam Ripley is een pseudoniem van Andrew Wilson, een journalist en auteur die voorheen met name biografieën en romans schreef. De regel van drie is zijn eerste thriller en wat mij betreft mogen er nog veel meer volgen!

Deze recensie is ook op mijn blog gepubliceerd: https://loortjeleest.nl/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Loortje Leest

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.