De gevlekte lantaarnvlieg

Loortje Leest 14 november 2025
Het leven van de 27-jarige Elly Parker is onlangs volledig ingestort. Ze was erg succesvol op TikTok met haar ‘random acts of kindness’ (willekeurige goede daden) en dolgelukkig met haar kersverse echtgenoot James. Dat kwam allemaal tot een abrupt einde toen ze op een dag haar appartement binnenkwam terwijl ze live aan het uitzenden was op TikTok en James met haar beste vriendin Harriet in bed aantrof. Ze kreeg miljoenen views, maar weken later heeft ze nog altijd niets meer gepost. De random acts of kindness zijn echter gebleven. Zo helpt ze op het perron van de metro een man met een gebroken been. Maar dat had ze beter niet kunnen doen…

--- Gearresteerd voor dubbele moord ---
Een paar dagen later wordt Elly in het ziekenhuis wakker, haar pols met een handboei aan het ziekenhuisbed geketend. Ze herinnert zich niet hoe ze daar is gekomen en krijgt vervolgens te horen dat ze is gearresteerd voor de dubbele moord op James en Harriet. Wanhopig schakelt Elly de enige in die haar van een leven achter de tralies kan redden: Eddie Flynn.

Eddie is al snel overtuigd van Elly’s onschuld en weet snel te schakelen. Hij moet die man met dat zogenaamde gebroken been uit de metro zien te vinden. Hij heeft Elly erin geluisd door haar te vergiftigen en vervolgens James en Harriet te doden. Elly had hen live op TikTok betrapt, dus de hele wereld weet van hun overspel. Kennelijk voelde de moordenaar zich geroepen om zich daarmee te bemoeien.

Eerst zal de borgtocht van Elly geregeld moeten worden, maar daar is wel een miljoen dollar aan contanten voor nodig. Hier komt het verleden van Eddie heel goed van pas: hij weet het binnen 48 uur op een onnavolgbare manier voor elkaar te krijgen met niets meer dan een enkele dollar, een kussensloop, ducttape en een losse kogel.

--- Twee rechtszaken tegelijkertijd ---
Al snel blijkt dat de zaak van Elly behoorlijk kansloos is. Er zijn nauwelijks aanknopingspunten om te bewijzen dat ze die dubbele moord op haar man en zijn minnares niet heeft gepleegd en het bewijs van de tegenpartij is overweldigend. En dan blijkt ook nog eens dat Eddie’s ex-vrouw Christine en haar nieuwe echtgenoot van moord worden beschuldigd.

Beide zaken zijn tegelijkertijd, dus wordt er besloten dat Eddie’s partner Kate Brooks de zaak van Christine oppakt en dat Eddie de zaak van Elly tot een goed einde probeert te brengen. Melissa Block, Gabriel Lake en Harry Ford – iedereen wordt ingezet om deze zaken te winnen.

Eddie vindt het spannend, maar hij kan wel wat hebben. Kate heeft het er daarentegen een stuk moeilijker mee. Ze is genoodzaakt om een aantal ‘Eddie-acties’ uit te halen en daar worstelt ze mee.

--- De gevlekte lantaarnvlieg ---
In dit negende deel uit de Eddie Flynn-serie zijn er niet een, maar twee rechtszaken en beide zijn bloedspannend. Er is dus een overvloed aan spetterende rechtbankscènes en daar ben ik dol op, vooral omdat Eddie altijd zo ontzettend inventief alles naar zijn hand weet te zetten. Dit keer doet hij dat met een gevlekte lantaarnvlieg… kom er maar op.

Dit verhaal verklapt al vrij snel wie de werkelijke moordenaar is en wat zijn beweegredenen zijn; zijn vertelperspectief is met dat van Eddie verweven. Je zou denken dat dit de hele angel uit het verhaal haalt, maar niets is minder waar. Cavanagh zet een enerverend verhaal neer, vol verrassingen en een paar plotwendingen om je vingers bij af te likken. Met name de uitsmijter aan het einde is spectaculair.

Twee gezichten laat zien dat de koek rond Eddie Flynn nog lang niet op is. Gelukkig maar, want ik kan hem echt nog niet missen!

Deze recensie is ook op mijn blog gepubliceerd: https://loortjeleest.nl/

Meer recensies van Loortje Leest

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.