Een echte leukerd

loveboeken 05 januari 2026
De Mukkeltrein

“Nu zijn ze met vier in de wagon. In Hoedlo stappen twee mukkels af en drie anderen komen erbij. ‘Ik vraag met af met hoeveel we nu zijn?’ zegt Min. ‘Met niet zo veel...’ zegt Plus.”

Synopsis:
Tuuttuut! De Mukkeltrein vertrekt weldra in het station van Mukkeldorp. Maar wacht eens even, hoeveel mukkels passen er eigenlijk in het treintje? En wat als de trein vol is? In elk station stappen mukkels in en uit. Kun jij ze nog tellen?

Ik vind de boeken van Sven Nordqvist telkens weer genieten. Zo ook deze weer. Echt een heerlijk boek om begin groep 3 voor te lezen als de eerste plus- en minsommen ter sprake komen. Samentellen en zien dat de sommen steeds moeilijker worden.
Kunnen we dan samen de mukkels helpen?
Maar ik zie me dit boek ook al lezen met sterke rekenaars uit groep 2. Of met mijn huidige groep 3 nu.

Het boek eindigt waar het begint en dat vind ik ook weer een heerlijk feitje in dit boek. De twee mukkels Plus en Min komen namelijk op het eindpunt en willen dan nog een rondje maken om te zien hoeveel mukkels er dan weer in- en weer uitstappen.
Ook een fijn aspect om te laten zien dat sommen er steeds weer zijn.

Welk vak was bij jou vroeger favoriet rekenen of taal?

Meer recensies van loveboeken