Advertentie

In De bange mens neemt schrijver Daan Heerma van Voss zijn lezers mee op zijn zoektocht naar de bron van ‘angsten’ en ‘angststoornissen’. Met behulp van de verhalen van neurowetenschappers, psychiatrische experts, kunstenaars, filosofen, familieleden en ‘angsthazen’ zet de schrijver zijn lezers aan het denken over de rol die angst heeft in het dagelijks leven van de 21e eeuw. Met deze semi-autobiografische angstencyclopedie geeft de schrijver als het ware een uitstekende cursus ‘angst in een notendop’, waar zowel beginnende als gevorderde angsthazen veel van kunnen leren.

De angst-encyclopedie van Daan Heerma van Voss benadrukt de alomtegenwoordigheid van angst in de 21e eeuw. Het boek raakt gevoelige maatschappelijke en persoonlijke snaren, waardoor de lezer gedurende alle 17 hoofstukken geconfronteerd wordt met de achtergrond en gevolgen van zijn/haar eigen angsten. Dit maakt De bange mens een waardevol boek voor angsthazen die klaar zijn voor de confrontatie, maar wellicht minder geschikt voor anderen.

Heerma van Voss bespreekt het thema met gepaste zwaarte, maar zorgt met doordachte nuances en bijna onopvallende humor voor een overtuigend en vatbaar verhaal. Empathie voor de schrijver en zijn mede-angsthazen komt vanzelfsprekend; het vertrouwen van de lezer wordt gewonnen door middel van vele (relevante) verwijzingen naar gepubliceerde academische teksten. Naast het delen van persoonlijke inzichten en gedachtes schenkt Heerma van Voss dan ook veel aandacht aan het bespreken van de (neuro)wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van angst en soortgelijke psychiatrische stoornissen. Deze wetenschappelijke ontwikkelingen worden vervolgens weer door de schrijver besproken in het licht van o.a. de coronapandemie, de economische crisis, de toename van mediaconsumptie en de angstparadox die onze objectief veilige wereld subjectief steeds gevaarlijker maakt.

Tijdens zijn zoektocht komt Heerma van Voss veel zogenoemde ‘angsthazen’ tegen wiens verhalen dienen als belangrijke kapstokken voor het discussiëren van relevante maatschappelijke vraagstukken zoals de invloed van de farmaceutische industrie, de erfelijkheid van angst en de potentieel negatieve gevolgen van een DSM-diagnose. Hierbij worden naast de inzichten van bekende en onbekende filosofen ook relevante maatschappelijke vraagstukken besproken, zoals bijvoorbeeld over de invloed van de farmaceutische industrie, de erfelijkheid van angst en de potentieel negatieve gevolgen van een DSM-diagnose.

De kracht van het boek zit hem in de uitstekend verworven lijnen van het persoonlijke verhaal van de schrijver, wetenschappelijke en filosofische inzichten en ontwikkelingen, en maatschappelijke thema’s die ook voor niet-angsthazen relevant zijn. Voor de angst-academicus is De bange mens een feest om te lezen!

Reacties op: Encyclopedie voor angsthazen

5
De bange mens - Daan Heerma van Voss
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners