Advertentie

Elke ochtend de zee is een prachtig melancholisch verhaal over de 62-jarige Sonja. Dertig jaar was ze manager van een prestigieus hotel aan de Bodensee. Na het overlijden van haar man - zelfmoord, misschien wel als gevolg van de faillietverklaring - moet ze op zoek naar een nieuw levensdoel. Ze komt terecht in een afgelegen Welsh dorp, waar ze gezelschap krijgt van de zee. Karl-Heinz Ott verhaalt in deze bijzondere roman over de lokroep van de zee. Elke ochtend de zee is een droevig verhaal vol wondermooie zinnen.

Elke-ochtend-de-zee-1.jpg

Op de toppen van de klif

Elke ochtend de zee begint op de rand van een klif in Abydyr. Het regent elke dag in Wales, maar de zee, die is prachtig. Kijkend naar beneden rest Sonja enkel nog de vraag wanneer ze zal springen.

"Elke ochtend staat ze op de klippen, bij elk weer en elke wind, en telkens denkt ze: ik zou kunnen springen. Dat denkt ze sinds ze hier is. De zee zou haar meteen verzwelgen."

Gedurende het boek reflecteert Sonja op haar verleden. Al wandelend langs de kliffen in Wales neemt ze de lezer mee naar haar leven met Bruno aan de Bodensee. Hier runden ze samen een hotel. Sonja als manager, Bruno als kok. Op een gegeven moment kreeg hij zelfs een ster als beloning voor zijn kookkunsten. Alles leek hen voor de wind te gaan.

Maar dan sterft Bruno. Dreef de faillietverklaring van het hotel hem tot zelfmoord? Bruno’s broer Arno is bereid om alles over te nemen, inclusief de berg schulden, op voorwaarde dat Sonja verdwijnt. En dat doet ze.

"Het enige wat ze had waren schulden. En toch waren het niet de schulden die haar het bodemloze gevoel gaven, dat was het plotselinge besef geen plaats meer te hebben in de wereld."

Terugblik op het leven

In Elke ochtend de zee volgen we een personage op een keerpunt. Sonja is inmiddels de zestig voorbij. Op deze leeftijd is het geen gemakkelijke opgave om een nieuw levenspad te vinden. Ook een baan vinden als zestiger is ingewikkeld. Je hele hebben en houden achterlaten aan de Bodensee is dat ook. Maar Sonja is vastbesloten een nieuwe weg in te slaan. Op de kliffen van Abydyr overdenkt ze haar leven met en zonder Bruno, alsook haar relatie met diens broer en het feit dat ze haar eigen ouders nooit gekend heeft.

In haar mijmeringen over het verleden, ontdekken we dat de relatie tussen Sonja en Bruno niet altijd gemakkelijk was. De liefde had al snel plaatsgemaakt voor kameraadschap. Ze runden samen een bedrijf en functioneerden eerder als collega's dan als geliefden. Na het verlies van de ster, lijkt Bruno bovendien steeds meer zijn toevlucht te zoeken in de drank.

"Als hij de drukte van de dag achter zich had, wilde hij alleen nog maar vervagen in zichzelf."

Elke-ochtend-de-zee-2.jpg

De zee weerspiegelt het leven

In Elke ochtend de zee staat de psyche van het hoofdpersonage centraal. Wie is ze zonder haar man, haar baan als manager van het hotel aan de Bodensee en haar vertrouwde omgeving? Wil ze nog wel verder leven op deze manier? Deze levensvragen stelt Sonja zichzelf. Omdat ze redelijk melancholisch van aard is, maakt dit het boek niet altijd even eenvoudig om te lezen. Een droevige toon overheerst.

"Ze had gehoopt dat de wind alle herinneringen uit haar zou wegblazen, wegvagen, wegwaaien."

Hoewel je niet echt vrolijk wordt van het verhaal, weet Karl-Heinz Ott de lezer wel te raken met zijn prachtige beeldspraak. Meermaals vergelijkt Sonja het leven met de golven van de zee.

"De dagen leken op elkaar als de zee met haar sterkere en haar zwakkere golven."

In slechts 144 pagina's weet Karl-Heinz Ott een prachtige reflectie van een mensenleven te vatten. De zee, de golven en de kliffen - allemaal staan ze symbool voor de gebeurtenissen die de 62-jarige Sonja heeft moeten overwinnen. Het boek is bijzonder mooi geschreven en weet de lezer diep te raken. ★★★★

Elke-ochtend-de-zee-3.jpg

Deze recensie verscheen ook op Boekvinder.be.

Reacties op: poëtische reflectie op het leven

10
Elke ochtend de zee - Karl-Heinz Ott
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 15,99
E-book prijsvergelijker