Jeugdsentiment
De kleine kapitein van Paul Biegel is een van mijn favoriete jeugdboeken. Op de basisschool werd er vaak gegrapt over hoe vaak ik dat boek las, maar ik was nu eenmaal gek op de avonturen van deze kleine kapitein en zijn vriendjes. Komend jaar is het alweer 50 jaar terug dat de eerste druk van dit boek verscheen en zodoende wordt het opnieuw uitgegeven. Goede reden om weer eens terug te duiken in de avonturen van toen! Door nu met een volwassen blik te lezen en wetende hoe ik er vroeger over droomde, valt het me op hoeveel films er eigenlijk gebaseerd zijn op soortgelijke mythes die voorkomen in dit verhaal. Heerlijk om weer een paar uurtjes te ontsnappen aan de waan van alle dag.
Ondanks dat het verhaal dus al 50 jaar oud is, kan dit boek naar mijn mening nog jaren mee. Een verhaal zonder schelden, zonder grove gevechten of vele enge monsters en toch vol avontuur en spanning. Hier staat de nieuwe uitgave bovenaan het verlanglijstje, zodat in de toekomst hopelijk onze kinderen, neefjes en nichtjes ook van de avonturen van de Kleine Kapitein kunnen genieten!