Onbekend stukje geschiedenis

MariaHleest 12 juli 2025
Het is interessant om over deze Spaanse koningin te lezen, een sterke vrouw tussen machtige (religieuze) mannen. Het is een boek waarvoor gedegen onderzoek is gedaan. Feiten, geschiedenis en invulling van gedachten, gesprekken en andere momenten die niet zijn vastgelegd, zijn tot een goed en vlot leesbaar verhaal samengevoegd. En toch is naar mijn smaak veel niet voldoende uitgediept, blijft het bij een beschrijving van situaties en gebeurtenissen. Bijvoorbeeld: het verdriet van Isabel na een miskraam wordt beschreven, maar ik kan het niet 'meevoelen'.
Misschien is dit ook niet de bedoeling, is het ook niet vanuit die intentie geschreven. Het gaat immers om een historische figuur, dan kan té veel fictie/invulling het minder geloofwaardig maken. Dit lijkt me dan ook een lastig dilemma voor de auteur: hoeveel fictie voeg je toe aan historische feiten en behoud je de geloofwaardigheid van wat je wilt vertellen?
Het is hoe dan ook een goed verhaal over een waarschijnlijk voor velen onbekende vrouw en een onbekend stukje geschiedenis.

Meer recensies van MariaHleest