Overdonderend ontroerend

MarianneSchenderling MarianneSchenderling
11 mrt 2023

Het Schaarse Licht is, een omvangrijke roman van de Georgische schrijfster Nino Haratischwili, maar leest als een trein.
Een ontzettend ( lees: vreselijk verdrietig) en ook ontroerend verhaal over vier vriendinnen die zichzelf proberen te zijn/ vinden in het schaarse licht wat hen rest tijdens een van de tumultueuze periodes in het bestaan van Georgië.
Het land net los geweekt uit de Sovjet Unie wordt bedreigd door Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken én van binnenuit. De bevolking valt ten prooi aan wanhoop. Mensen zoeken hun heil in criminaliteit, in drugs of over de grens, ver weg. Ook de vriendinnen vallen om verschillende reden ten prooi aan wanhoop en proberen hun leven met vergaande beslissingen op een ander spoor te krijgen.
De uitwerking van deze roman op mijn gemoed was dat ik direct naar Georgië wil. de plaatsen opzoeken waarover verteld word . En … ik wil naar die fototentoonstelling met indrukwekkende foto’s van Dina waar de hele roman aan opgehangen wordt.
Maar de tentoonstelling ontsprong uit het brein van de schrijfster.
Ik dacht dat zij haar vorige roman ‘Het achtste geslacht’, wat ik ademloos uitlas, niet zou kunnen overtreffen; mis! Ook in deze roman staat geen woord teveel.

Meer recensies van MarianneSchenderling