Losstaand te lezen derde deel rond Maud O’Connor

Marieke Leest 29 april 2025
Nicci French is toch wel een gevestigde waarde in thrillerland en ook met hun nieuwste boek wordt dit weer eens bevestigd.

Het boek start met voor elk personage een apart hoofdstuk. Dit was dan wel even in het verhaal komen want het zijn nog wel best veel personages. Eenmaal ze elkaar ontmoeten switchte het perspectief tijdens het hoofdstuk af en toe en daar ben ik eerlijk gezegd geen fan van. Maar het wende gelukkig snel want vanaf dat punt zat ik helemaal in het verhaal.

Het verhaal bestaat uit twee delen. In deel één heeft Tyler Green na zijn vrijlating een reünie gepland met zijn oude vrienden. Tyler heeft net bijna dertig jaar vastgezeten voor de moord op Leo, een lid van de vriendengroep. Hoewel ze allemaal hun bedenkingen hebben, is iedereen komen opdagen. Ze komen samen in het huis van Beatrice die nu als jurist werkt en gehuwd is met een minister. De avond loopt uit de hand als Tyler verklaart dat hij Leo niet heeft vermoord maar dat dit dus iemand van de anderen geweest moet zijn.

In het tweede deel wordt Maud O’Connor opgeroepen voor een moord in het huis van de minister. Tyler Green is meteen de hoofdverdachte maar Maud wil het onderzoek grondig doen en gaat ook de anderen verhoren. Ondanks dat alle pijlen richting Tyler wijzen, wil zij hem nog niet meteen beschuldigen en gaat ze - tegen de zin van haar oversten - ook de andere aanwezigen verhoren.

De schrijfstijl van Nicci French is meeslepend en diept de personages voldoende uit. Ondanks de vele hoofdpersonages is het vrij snel duidelijk wie wie is en hoe de onderlinge relaties in elkaar zitten. De emoties van Tyler komen soms wel binnen. Als hij weer de gevangenis in vliegt nadat hij pas is vrijgelaten. Vreselijk. Dan is er zelfs nog maar de vraag of hij effectief schuldig was én is. Het is niet nagelbijtend spannend, maar er is eerder sprake van een psychologische spanning die je aandacht vasthoudt tot op het eind. Op het einde valt alles mooi in elkaar.

Ondanks dat dit het derde deel in de serie rond Maud O’Connor is, is dit boek zeker losstaand te lezen.

Meer recensies van Marieke Leest