Advertentie

Misrekening.

Auteur: Robert Terpstra.
Uitgerver:AERIE Auteurs uitgevers.
ISBN 9789082736724

Dit boek heb ik aangeboden gekregen van Robert Terpstra. Dank je wel.
Ik heb het met heel veel plezier gelezen.

Auteur van dit boek Robert Terpstra.
Misrekening is geschreven door de kleinzoon van opa en oma Vinke. Dit verhaal moet geschreven worden vindt Robert.

Samenvatting van dit boek:

In het holst van de oorlog besluiten de jonge kleermaker Herman Vinke en zijn vrouw Jo Vinke-Groen het veilige Kampen te verruilen voor het gebombardeerde Rotterdam.
Een enorme inschattingsfout blijkt al gauw en traumatische jaren volgen. De oorlog dwingt hen midden in de Hongerwinter tot een levensgevaarlijke vlucht.
Ondertussen is in 1941 vanuit Halifax (Nova Scotia) een konvooi met zeven schepen vertrokken. De drieduizend Canadese militairen aan boord, onder wie Leon Baker, hebben maar één doel: de bevrijding van Europa.
Als huzaar Baker drieënhalf jaar later de IJsselkade in Kampen op stapt, weet hij waar hij al die jaren voor gestreden heeft.
In Misrekening beschrijft Robert Terpstra niet alleen het lot van zijn grootouders en de bevrijders, maar ook dat van de Poolse partizaan, de verzetsman, de joodse onderduiker, de soldaat en de generaal, zowel aan geallieerde als aan Duitse zijde.
Dat niets in een oorlog voorspelbaar is, blijkt niet alleen uit de misrekening van de Vinkes maar ook die van een Nederlandse kolonel en een groep Amerikaanse vliegers waardoor Rotterdam tot twee keer toe zinloos wordt gebombardeerd.
Dit fascinerende boek onderstreept dat het onze plicht is de verhalen van de oorlog - ook 75 jaar na de bevrijding - door te blijven geven aan volgende generaties.

Mijn bevindingen:
Wat ontzettend mooi geschreven. Heel duidelijk, veel details maar heel duidelijk weergegeven waardoor het geen wirwar wordt van gebeurtenissen. Het verhaal van Oma Vinke en achterkleinzoon Sem lopen als een rode draad door het verhaal. Vragen die ik mezelf ooit over de oorlog gesteld heb zijn onbewust beantwoord. Zodra je begint te lezen word je meegezogen in het verhaal en het hele boek zit je met een vraag in je hoofd waar je in het laatste hoofdstuk pas het antwoord op weet.
Mijn complimenten Robert Terpsta. Dit is een boek dat gelezen moet worden. Ook geschikt voor voor middelbare schoolleerlingen.

Conclusie:
Cover: prachtig,waar uit je kunt opmaken dat dit niet zomaar een boek is.
Schrijfstijl: Heel fijn makkelijk leesbaar.
Conclusie: Dit boek geeft een meerwaarde aan de geschiedenis van de tweede wereldoorlog.
Heel fijn dat achter in het boek alle hoofdpersonen in het boek beschreven staan en de bronnen van herkomst. Ook de foto's geven verduidelijking.
Dit boek geef ik waar het niet nodig is geen sterren. Dit boek is meer waard.

Reacties op: Uitstekend en begrijpelijk boek over de tweede wereldoorlog.

30
Misrekening - Robert Terpstra
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker