Van Zoëzebra tot Hotel Brokkenpiloot: Hoe 'Superlenig' onzichtbare uitdagingen zichtbaar maakt
Recensie: Superlenig
Auteur: Suzanne Peltenburg
Uitgeverij: Uitgeverij Calidris
Beoordeling: 4 sterren
Waar gaat het over?
Wanneer Zeb de diagnose hypermobiliteit krijgt, gaan zijn ouders op internet op zoek naar antwoorden. Zo vinden ze Zoëzebra, een meisje dat via haar eigen website met filmpjes en foto’s uitlegt hoe het is om met deze aandoening te leven. Zeb en Zoë worden lotgenoten en vrienden. Samen nemen ze de lezer mee langs alle aspecten van hun leven: van het aanmeten van orthopedische schoenen en rolstoel-rijles tot een verblijf in het revalidatiecentrum, door hen omgedoopt tot 'Hotel Brokkenpiloot'.
De Leeservaring
De mening van mama:
Dit boek is een essentieel hulpmiddel voor de middenbouw (groep 5/6). Het thema erfelijkheid wordt prachtig behandeld wanneer de vader van Zeb ook wordt onderzocht; het laat zien dat je dit proces echt samen doorloopt. Het boek legt met veel humor het verschil uit tussen HSD en EDS, en waarom onderzoek bij kinderen soms lastig is. Ook de gevolgen voor school, zoals moeite met schrijven, zijn erg herkenbaar. De rode woorden in de tekst die je achterin kunt opzoeken in de woordenlijst, maken medische termen voor elk kind begrijpelijk.
De mening van Dawson:
Hij vond het een vrolijk boek, ondanks het serieuze onderwerp. De vriendschap met Zoëzebra vond hij erg leuk, vooral hoe ze samen trucjes doen met de rolstoel en hoe zij tips deelt. Het idee van een kamp met lotgenoten sprak hem erg aan; het zorgde voor een mooi gesprek over acceptatie. De illustraties van de drie poppetjes maakten indruk: ze laten zien dat hypermobiliteit er bij iedereen anders uit kan zien—van aangepaste schoenen tot een rolstoel of zelfs onzichtbaar.
Waarom dit boek in de kast moet:
• Luchtig & Humoristisch: Ondanks de serieuze thema's blijft het verhaal positief door grapjes en namen zoals 'Hotel Brokkenpiloot'.
• Lotgenotencontact: Het laat prachtig zien hoe Zeb en Zoëzebra elkaar steunen via hun vriendschap en online video's.
• Brede toegankelijkheid: De uitleg over artsen en ziekenhuizen is waardevol voor élk kind dat wel eens extra zorg nodig heeft.
• Visuele verduidelijking: De kleuren illustraties helpen begrijpen dat een aandoening niet altijd aan de buitenkant te zien is. ook maken ze het boek leuker voor kinderen
Conclusie:
Superlenig verdient een plek in elke schoolbibliotheek. Het biedt een prachtige balans tussen medische uitleg, praktische oplossingen op school en de emotionele kant van 'anders' zijn op een heel toegankelijke manier.
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dit is mijn persoonlijke en eerlijke mening.
Auteur: Suzanne Peltenburg
Uitgeverij: Uitgeverij Calidris