Een gelaagde en nostalgische afsluiting van de drieluik die met prachtige taal de essentie van menselijke relaties en de schoonheid van liefde in al haar vormen feilloos weet te raken.
Boekrecensie: Strijk en Zet
Auteur: Dens Vroege
Beoordeling: 4 sterren
Waarom deze score: Een waardige, gelaagde afsluiter van de drieluik met prachtige taal, veel diepgang en herkenbare emoties.
Perspectief en tijdsvorm:
Het verhaal wordt verteld vanuit wisselende perspectieven waarbi roos het middelpunt is. En ook flarden uit het verleden naadloos in het verhaal verweven worden
Samenvatting:
Dit is het laatste boek in de drieluik van Dens Vroege. Het verhaal draait om Roos en haar antiquariaat, een setting waar het verleden zich opdringt en het heden verleidt. Het boek opent intrigerend met een pagina uit de gedenkschriften over het leven van Marie Antoinette, wat de toon zet voor een verhaal vol geschiedenis en sfeer. Centraal staan diverse relaties, familiebanden en de sociale verplichtingen.
Schrijfstijl:
De schrijfstijl is prachtig en nostalgisch. Vroege gebruikt 'oude', chique woorden (zoals ‘kauwelijke’, ‘looie’, ‘zalige onwetendheid’) die het verhaal een poëtische lading geven en perfect passen bij de sfeer van een antiquariaat. Tegelijkertijd is het heel beeldend: je ziet de bouwvakkers die een shagje roken of de regen die asbakken vult echt voor je. Ondanks de rijke taal leest het vlot weg, mede door de natuurlijke dialogen waarin bijvoorbeeld feitjes over Marie Antoinette op een leuke manier zijn verweven.
Verhaallijn:
Het boek telt zo'n 220 pagina's, maar door de vlotte wisseling van perspectieven en de sprongen in de tijd blijft het tempo hoog. De verhaallijnen en levens van de personages vormen samen een grote puzzel die steeds completer wordt. Het verhaal zit logisch in elkaar en voelt natuurlijk aan.
Karakterontwikkeling:
De personages zijn menselijk en realistisch neergezet. De band met haar broer, met wie ze een bewogen jeugd deelde na het verlies van hun moeder, is sterk uitgewerkt. Ook de bijfiguren hebben diepgang en een duidelijke rol in het verhaal. Iedereen houdt een bepaalde schone schijn op, wat erg geloofwaardig overkomt.
Thema’s en boodschap:
De rode draad in deze drieluik is liefde in al haar verschijningen: romantische liefde, broer-zusrelaties, vriendschap en onbeantwoorde liefde. Een mooi filosofisch thema dat naar voren komt, is dat het smachten naar iemand misschien wel mooier is dan de relatie zelf, omdat de realiteit nooit kan tippen aan het geïdealiseerde beeld in je hoofd. Daarnaast worden thema’s als eenzaamheid, verplichtingen naar vrienden toe en 'achter de gordijnen kijken' (hoe levens er écht uitzien versus de buitenkant) sterk belicht.
Emotionele impact:
Het is een heel invoelbaar verhaal met veel lagen. De gesprekken voelen heel natuurlijk aan, alsof je ze zelf zou kunnen opvangen op een terras of voeren met een goede vriendin. De beschrijving van eenzaamheid, maar ook de warmte van vriendschap en de complexiteit van relaties, zorgen voor veel herkenning.
Sterke punten:
Het sterkste punt is de gelaagdheid en de diepgang die kenmerkend is voor deze trilogie. Het gebruik van 'woorden van vroeger' geeft het boek een unieke, warme sfeer. Ook de manier waarop relaties vanuit verschillende kanten worden belicht (de dromer versus de realist) is erg knap gedaan. De slimme bruggetjes die de auteur maakt tussen beschrijvingen en gedachten maken het tot een mooi geheel.
Conclusie:
Een hele mooie afsluiting van de serie. Ik zou dit boek zeker aanbevelen aan mensen die houden van romans met diepgang, mooie taal en psychologisch inzicht in menselijke relaties.
Leeservaring:
Ik was heel benieuwd of dit slotstuk het niveau van de vorige boeken zou halen, en dat is zeker gelukt. Ik vond het mooi hoe herkenbare dingen en diepere betekenissen in het verhaal verweven zaten. Vooral de gedachte over pas weten wat je heb als je het kwijt bent, het 'smachten' en hoe we anderen idealiseren, is iets dat me bijblijft. Het was een fijne leeservaring waarbij ik door de pagina's vloog.
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar gelezen, dit is mijn persoonlijke mening.
Auteur: Dens Vroege
Beoordeling: 4 sterren