Een prachtig vormgegeven YA-boek met een uniek adventskalender-concept en een fijne winter/kerstsfeer.
Boekrecensie: A Heart for Christmas (Nederlandse editie)
Auteur: Sophie Jomain
Beoordeling: 3/5
Waarom deze score: Een prachtig vormgegeven boek met een uniek adventskalender-concept en een fijne kerstsfeer.
Perspectief en tijdsvorm: Ik-persoon (vanuit April) en in de tegenwoordige tijd geschreven.
Samenvatting:
Dit boek is een uniek adventskalenderverhaal: de hoofdstukken zijn verzegeld en je leest van 1 tot en met 24 december elke dag één hoofdstuk. Het verhaal gaat over de 18-jarige April, die twee jaar geleden een harttransplantatie heeft ondergaan. Sinds die ingrijpende gebeurtenis en de daaropvolgende scheiding van haar ouders, keert ze nu voor het eerst terug naar het dorp in het skigebied waar ze is opgegroeid. Terwijl ze wacht op de terugkomst van haar beste vriendin, probeert ze haar draai weer te vinden. Ze worstelt met haar nieuwe realiteit: een strikt dieet, medicatie die haar weerstand verlaagt en het feit dat ze niet meer mag skiën, wat vroeger haar grote passie was. In de aanloop naar Kerstmis ontmoet ze nieuwe mensen, maar kruist ook het verleden haar pad, waaronder de broer van haar beste vriendin.
Schrijfstijl:
De schrijfstijl is typisch Young Adult: toegankelijk, zonder moeilijke woorden en het leest makkelijk en snel weg. De auteur schrijft heel beeldend, waardoor de sfeer van het skigebied goed overkomt; je voelt de kou en ziet de wolkjes adem in de vrieskou bijna voor je. De sfeer van de voorbereidingen op Kerstmis zit er goed in.
Verhaallijn:
Het meest bijzondere aan de verhaallijn is de constructie van het boek zelf. Het verhaal loopt synchroon met de dagen in december. 1 december in het boek is ook echt 1 december voor de lezer. Het is een contemporary romance die heel natuurlijk aanvoelt, alsof het zich in het echte leven zou kunnen afspelen. De plot bevat zowel romantiek als familieproblematiek, en hoewel er verrassende momenten in zitten, voelt het verloop logisch en realistisch aan.
Karakterontwikkeling:
April maakt een mooie groei door. Ze is 18 jaar, maar door haar medische verleden en beschermende ouders oogt ze soms wat jonger in haar onzekerheden, wat echter perfect aansluit bij de Young Adult (15+) doelgroep. Ze vecht zich gedurende het verhaal wat los van haar ouders, die (vooral haar moeder) haar uit angst erg klein hielden. Het is mooi om te zien hoe ze leert op eigen benen te staan en haar grenzen aan durft te geven, zowel richting haar ouders als in situaties met jongens. Ook de relatie tussen haar ouders maakt een ontwikkeling door, wat het geheel meer diepgang geeft.
Thema’s en boodschap:
Een groot thema is het leven met een donorhart, maar op een manier die niet zwaar of medisch aanvoelt, maar juist een inkijkje geeft in de impact op het dagelijks leven. Daarnaast draait het sterk om 'coming of age': zelfstandig worden, loskomen van overbezorgde ouders en omgaan met onzekerheden over je uiterlijk en erbij horen (bijvoorbeeld als je geen alcohol drinkt). Een krachtige boodschap in het boek is het aangeven van grenzen en dat 'nee' ook echt 'nee' is.
Emotionele impact:
Het boek riep frustratie op over de beklemmende situatie met de ouders, maar ook bewondering voor hoe April voor zichzelf opkomt. De wil om los te breken en het verlangen dat ouders je vertrouwen in je eigen keuzes, was heel voelbaar. Het einde zorgde voor een fijn en bevredigend gevoel; het verhaal werd goed afgesloten maar liet ook ruimte over voor de toekomst.
Sterke punten:
Het absolute hoogtepunt is de verzorging en het concept van het boek. De verzegelde pagina's met scheurstripjes maken het lezen tot een dagelijks ritueel waar je echt naar uitkijkt. De goudfolie op de cover, de illustraties in kleur en de leuke appjes in de opmaak maken de leeservaring compleet. Ook het feit dat de hoofdpersoon krachtig haar grenzen aangeeft, is een sterk punt voor de doelgroep.
Conclusie:
A Heart for Christmas is een visueel pareltje en een superleuk concept voor wie houdt van Kerstmis en Young Adult. Het interactieve element van het openmaken van de hoofdstukken maakt het een unieke ervaring. Het is een fijn verhaal dat lekker weg leest, met belangrijke thema's verpakt in een sfeervolle setting.
Leeservaring:
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar (in een prachtig pakket met briefopener) mogen ontvangen en was razend enthousiast over het concept. Het openritsen van de pagina's was elke dag een feestje, al heb ik door tijdgebrek op de 23e stiekem de laatste twee hoofdstukken gelezen. Het dwong me om geduldig te zijn, wat lastig was omdat ik eigenlijk wilde doorlezen! Ik kijk nu al uit naar het volgende boek van deze auteur dat in de zomer verschijnt.
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar gelezen, dit is mijn persoonlijke mening.
Auteur: Sophie Jomain
Beoordeling: 3/5